21. september 1998 kell 22:00

Moe piirituse väljavedu jätkuvalt takerdunud

Kirde tolliinspektuurist teatati, et kui augustis piirituseeksport tõepoolest eksisteeris, siis septembris pole üle piiri ühtegi liitrit piiritust läinud.

Ka Valga tolliinspektuurist öeldi, et septembris piiritust üle piiri läinud ei ole.

Kevadel-suvel seisid mõlemad Eesti piiritusetehased, Rakvere ja Moe, tööta, sest ekspordikanalid olid kinni ning laod olid piiritust täis toodetud.

Kui Rakvere piiritusetehas on suletud ekspordivõimaluste puudumise tõttu siiamaani, siis ASi Moe Piiritusetehas juhatuse esimees Enno Harmipaik teatas möödunud nädalal, et töötatakse taas täisvõimsusega.

«Eksport toimib ning silmanähtavaid probleeme ei ole,» rääkis Harmipaik. Tema sõnul on Moe piiritusetehas sellel aastal kokku eksportinud 1,4 miljonit liitrit piiritust, mis moodustab 2/3 ettevõtte kogu piirituse müügist.

Eile tunnistas Harmipaik, et tõesti septembris ei ole Moe piiritusetehas toodangut eksportinud. Viimased kaks 65 000-liitrilist vagunitäit piiritust läks üle Venemaa piiri Kasahstani poole augusti viimastel päevadel.

Harmipaik selgitas, et enne kui Venemaa Kingisepa tolliosakonda ei ole saabunud piirituse Kasahstani piiri ületamise kohta kinnitust, ei saa uut piiritusekogust teele saata.

Üldjuhul võtab see tsükkel aega kaks nädalat, kuid seekord on dokumentide saatmisega Kasahstanis venitatud, mistõttu ei saa me septembris saata rohkem kui kaks vagunitäit piiritust, lausus Harmipaik. Ideaalne oleks, kui kuus saaks Kasahstani poole lähetada neli vagunitäit piiritust, lisas ta.

Praegu teeb Moe piiritusetehas ettevalmistusi viina tootmiseks. «Me räägime sellest projektist jõulude ajal, kui asi on reaalsem,» ütles Harmipaik.

Tema sõnul on piirituse tootmine riskantne ja selle juures peavad olema paralleelsed tootmisharud, viina ja olmekeemia tootmine. «Kui piirituse eksportimisel tekivad tõrked, siis need kõrvaltootmised maandaksid riske,» lausus Harmipaik. «Oleme juba vähesel määral valmistanud denatureeritud piirtust, mille baasil tehakse olmekeemiatooteid.»

Hetkel kuum