21. september 1998 kell 22:00

NRG Energy äriplaani saatus selgub nädala pärast

NRG äriplaani arutamist nädala pärast toimuval valitsuse istungil kinnitas nii majandusminister oma pressiesindaja kaudu kui ka valitsuse majandusnõunik Heido Vitsur.

NRG Energy Eesti esindaja Hillar Lauri ütles eile, et Ameerika energiafirma ootab Eesti valitsuselt konkreetset otsust, kellega ja millise aja jooksul peavad nad alustama läbirääkimisi energiatootmise ühisettevõtte moodustamiseks.

Ta rääkis, et NRG on pärast teede- ja sideministri Raivo Vare juhitud asjatundjate komisjoni otsust Narva elektrijaamade äriplaani kohta endiselt kindel oma soovis jätkata Eestiga koostööd. NRG eeldab nüüd, et valitsus määrab kohe konkreetsete volitustega riigi esindajad ja ajagraafiku läbirääkimisteks, ütles Lauri.

Raivo Vare juhitav komisjon on teinud valitsusele ettepaneku mõned NRG senise äriplaani lähtealused ümber hinnata.

Ühe Põhjamaa energiafirma esindaja sõnul levib Põhjamaade energiatootjate seas kuuldus, et valitsus langetab NRG suhtes positiivse otsuse, kuid vastutasuks saavad Eesti ettevõtjad osaluse elektrijaamade baasil loodavas energiaettevõttes.

Lauri kinnitas, et NRG ei ole kellegagi mingeid sellesarnaseid kokkuleppeid sõlminud ega ole sellest ka midagi kuulnud.

Ülemöödunud nädalal teatas Eesti Energia koos partneritega projektist rajada Eesti ja Soome vahele merealune elektrikaabel. Kaabli rajamisega kaasneva Eestis toodetud elektrienergiale uue turu avanemisega seoses on räägitud elektrijaamade väärtuse ümberhindamisest.

Lauri sõnul on NRG valmis alustama läbirääkimisi nii elektrijaamade väärtuse, elektritariifide kui ka põlevkivi kaevandamise tingimuste kaasamise üle äriplaani.

Küsimusele, kui palju on NRG nõus elektrijaamade eest rohkem maksma, vastas Lauri, et eks lõplik seisukoht selgub läbirääkimistel.

Kui valitsus arvab, et Narva jõujaamade väärtus on kolm korda suurem kui praegu, siis peab kohe arvestama ka elektri hinna kolmekordse tõusuga. «Eks nüüd tuleb selgeks teha, kas tähtsam on elektrijaamade kõrgem väärtus või madal elektrienergia hind siinsetele tarbijatele,» rääkis Lauri.

Tema sõnul on NRG senine seisukoht, et elektri hind tõuseb mõõdukalt.

Hetkel kuum