• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Pank: laenuintressid on järsult langenud

  Pangad eitavad intresside alandamist

  Kommertspankade laenuosakondadest vastati eranditult, et viimasel ajal ei ole mingisugust laenuintresside alandamist toimunud. Samaks on jäänud nii eraisikute kui ettevõtete laenude baasintressid.
  Eesti Panga andmed näitavad aga augustikuist intresside langust näiteks eraisikute kuni kolme kuu pikkuste laenude osas 16,5 protsendilt 8,9 protsendile ning pikaajaliste laenude osas 12,5 protsendilt 8,9 protsendile.
  Eesti Panga pressiesindaja Kaja Kell keeldus kommenteerimast, milliste pankade osas on intressid kõige rohkem langenud. Kell väitis, et selline järsk muutus ei pea olema tingitud pankade muudetud baasintressidest. Selle taga võivad olla sihtotstarbelised ressursid, mis baasintressist ei sõltu, lausus ta.
  Kell märkis, et suurim muutus on toimunud eraisikute 5--10aastaste laenude osas, mille taga võib olla juba augustis pankades liikuma hakanud õppelaenude raha. «Seal võib olla veel teisigi väljastatud sihtotstarbelisi ressursse,» nentis Kell.
  Statistiline intressilangus võib olla mõjutatud laenude erakordselt väikestest mahtudest, kuid neid andmeid ei osanud Kell eile veel kommenteerida. Kokkuvõtted laenujääkide ja käivete kohta valmivad Eesti Pangas alles täna. «Paistab siiski, et käibed on üsna väikesed, mistõttu võivad isegi üksikud tehingud kogu statistilisi keskmisi muuta,» rääkis Kell. «Kindlasti ei peegelda need andmed massilisi muutusi ning pikaajalist trendi sellest ei saa ennustada.»
  Hansapanga krediidiriskijuht Margo Karp kinnitas, et Hansapanga laenuintressid eraisikutele on püsinud pidevalt standardsena 15,5% peal. Samuti ei ole antud massiliselt sihtotstarbelisi laene, mis intressi alla viiks.
  Karp pakkus välja aga võimaluse, et Eesti Panga statistikat mõjutas augustis toimunud tehniline toiming, kus Hansapanga 5protsendilised õppelaenud tõsteti ümber Hoiupanga andmebaasidesse.
  Olukorras, kus kogu laenuturg on väheaktiivne, võis selline tehniline liigutus keskmisi andmeid mõjutada, nentis Karp.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.