22. september 1998 kell 22:00

Eesti Pank: laenuintressid on järsult langenud

Pangad eitavad intresside alandamist

Kommertspankade laenuosakondadest vastati eranditult, et viimasel ajal ei ole mingisugust laenuintresside alandamist toimunud. Samaks on jäänud nii eraisikute kui ettevõtete laenude baasintressid.

Eesti Panga andmed näitavad aga augustikuist intresside langust näiteks eraisikute kuni kolme kuu pikkuste laenude osas 16,5 protsendilt 8,9 protsendile ning pikaajaliste laenude osas 12,5 protsendilt 8,9 protsendile.

Eesti Panga pressiesindaja Kaja Kell keeldus kommenteerimast, milliste pankade osas on intressid kõige rohkem langenud. Kell väitis, et selline järsk muutus ei pea olema tingitud pankade muudetud baasintressidest. Selle taga võivad olla sihtotstarbelised ressursid, mis baasintressist ei sõltu, lausus ta.

Kell märkis, et suurim muutus on toimunud eraisikute 5--10aastaste laenude osas, mille taga võib olla juba augustis pankades liikuma hakanud õppelaenude raha. «Seal võib olla veel teisigi väljastatud sihtotstarbelisi ressursse,» nentis Kell.

Statistiline intressilangus võib olla mõjutatud laenude erakordselt väikestest mahtudest, kuid neid andmeid ei osanud Kell eile veel kommenteerida. Kokkuvõtted laenujääkide ja käivete kohta valmivad Eesti Pangas alles täna. «Paistab siiski, et käibed on üsna väikesed, mistõttu võivad isegi üksikud tehingud kogu statistilisi keskmisi muuta,» rääkis Kell. «Kindlasti ei peegelda need andmed massilisi muutusi ning pikaajalist trendi sellest ei saa ennustada.»

Hansapanga krediidiriskijuht Margo Karp kinnitas, et Hansapanga laenuintressid eraisikutele on püsinud pidevalt standardsena 15,5% peal. Samuti ei ole antud massiliselt sihtotstarbelisi laene, mis intressi alla viiks.

Karp pakkus välja aga võimaluse, et Eesti Panga statistikat mõjutas augustis toimunud tehniline toiming, kus Hansapanga 5protsendilised õppelaenud tõsteti ümber Hoiupanga andmebaasidesse.

Olukorras, kus kogu laenuturg on väheaktiivne, võis selline tehniline liigutus keskmisi andmeid mõjutada, nentis Karp.

Hetkel kuum