• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome firmad tippvormis

  Soome Koonderakonna korraldatud ettevõtlusseminaril ütles erakonna esimees ja rahandusminister Sauli Niinistö, et Soome firmad kuuluvad Euroopa parimate hulka nii koolituse, tehnoloogia, usaldusväärsuse kui bürokraatia poolest, mistõttu ei ole kahtlust, et nad suudavad tulevase europiirkonna häid külgi edukalt ära kasutada.
  Soome paneb tulevasele rahaliidule (EMU) suuri lootusi. Näiteks juba praegu sai Soome tulevase EMU liikmesriigina Vene kriisi tõttu palju vähem kannatada kui Rootsi ja Norra. «Ilma EMUta oleks Soome saanud Rootsist tugevama hoobi juba kasvõi sellega, et tema intressid oleksid Rootsi omadest kõrgemad,» arvas pangajuhataja Matti Korhonen. Tänu madalamatele intressidele on EMU toonud Soome võlgades firmadele ja maksumaksjatele miljardites markades kasu.
  Äsja avaldatud maailma majandusfoorumi (WEF) riikide konkurentsivõime uuringus oli Soome 15. kohal ehk aastaga kerkinud neli kohta. WEFi hinnangul oli Soome konkurentsivõime tugevate ja nõrkade külgede suhe 52:21.
  Uuringus on analüüsitud riigi võimet tagada võimalikult suur majanduskasv. Soome põhilised trumbid on rahvamajanduse ja panganduse avatus, poliitiline stabiilsus, telekommunikatsiooni tõhusus ning firmade ja ülikoolide koostöö. Tugevad küljed on veel uue tehnoloogia rakendamine (USA järel 2. kohal) ja tootmistehnoloogia modernsus (Jaapani ja Saksamaa järel 3.), uurimistulemuste praktiline rakendamine ja tööjõu koolitustase.
  Soomes on organiseeritud kuritegevus väike, ametnike korruptsioon peaaegu olematu (Norra, Hollandi ja Taani järel 4.) ning rahvusvahelised suhted stabiilsed (Iirimaa ja Kanada järel 3.).
  Teguritena, mis nõrgestavad Soome positsiooni rahvusvahelises konkurentsis, nimetab WEF maksusüsteemi, suurt riigivõlga, tööturu jäikust ja suurt töötust. Kehvapoolne on ka Soome firmade turundussuutlikkus (37. kohal) ja firmade võime lahendada töötülisid, mis tihtipeale jõuavad kohtusse. KL-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.