24. september 1998 kell 22:00

Soome firmad tippvormis

Soome Koonderakonna korraldatud ettevõtlusseminaril ütles erakonna esimees ja rahandusminister Sauli Niinistö, et Soome firmad kuuluvad Euroopa parimate hulka nii koolituse, tehnoloogia, usaldusväärsuse kui bürokraatia poolest, mistõttu ei ole kahtlust, et nad suudavad tulevase europiirkonna häid külgi edukalt ära kasutada.

Soome paneb tulevasele rahaliidule (EMU) suuri lootusi. Näiteks juba praegu sai Soome tulevase EMU liikmesriigina Vene kriisi tõttu palju vähem kannatada kui Rootsi ja Norra. «Ilma EMUta oleks Soome saanud Rootsist tugevama hoobi juba kasvõi sellega, et tema intressid oleksid Rootsi omadest kõrgemad,» arvas pangajuhataja Matti Korhonen. Tänu madalamatele intressidele on EMU toonud Soome võlgades firmadele ja maksumaksjatele miljardites markades kasu.

Äsja avaldatud maailma majandusfoorumi (WEF) riikide konkurentsivõime uuringus oli Soome 15. kohal ehk aastaga kerkinud neli kohta. WEFi hinnangul oli Soome konkurentsivõime tugevate ja nõrkade külgede suhe 52:21.

Uuringus on analüüsitud riigi võimet tagada võimalikult suur majanduskasv. Soome põhilised trumbid on rahvamajanduse ja panganduse avatus, poliitiline stabiilsus, telekommunikatsiooni tõhusus ning firmade ja ülikoolide koostöö. Tugevad küljed on veel uue tehnoloogia rakendamine (USA järel 2. kohal) ja tootmistehnoloogia modernsus (Jaapani ja Saksamaa järel 3.), uurimistulemuste praktiline rakendamine ja tööjõu koolitustase.

Soomes on organiseeritud kuritegevus väike, ametnike korruptsioon peaaegu olematu (Norra, Hollandi ja Taani järel 4.) ning rahvusvahelised suhted stabiilsed (Iirimaa ja Kanada järel 3.).

Teguritena, mis nõrgestavad Soome positsiooni rahvusvahelises konkurentsis, nimetab WEF maksusüsteemi, suurt riigivõlga, tööturu jäikust ja suurt töötust. Kehvapoolne on ka Soome firmade turundussuutlikkus (37. kohal) ja firmade võime lahendada töötülisid, mis tihtipeale jõuavad kohtusse. KL-ÄP

Hetkel kuum