28. september 1998 kell 22:00

Kohli ajastu on lõppenud

Ettevõtjad loodavad, et uus 54aastane kantsler Gerhard Schröder loob laia koalitsiooni KDLiga.

«Saksamaa ei ole enam rahutus maailmas stabiilsustegur, vaid võib lisada uut ebakindlust,» arvab Deutsche Banki peaökonomist Norbert Walter.

Nii ettevõtjad kui ka analüütikud loodavad, et ca 41% häältest kogunud sotsid ei lähe koalitsiooni rohelistega, kes kogusid 6,6% häältest, vaid loovad laia koalitsiooni kristlike demokraatidega (35%), mida peetakse börsi jaoks parimaks alternatiiviks. Lai koalitsioon on Saksamaal olnud ka aastail 1966--1969, kui kristlikud demokraadid ja sotsiaaldemokraadid said jagu sõjajärgsest seisakust ja normaliseerisid suhted Ida-Saksaga. Paljud ökonomistid on aga seisukohal, et praegu, mil Saksamaa vajab kiireid muudatusi, lai koalitsioon ei sobi. Pealegi on selle vastu praegune rahandusminister kristlik-sotsiaalse liidu esimees Theo Waigel.

BHF Banki peaökonomist Uwe Angenendt prognoosib, et sotsiaaldemokraatide võit nõrgendab lühiajaliselt Saksa marka, kuid edaspidi hakkavad väliskriisid ja USA konjunktuuri halvenemine Saksa marka ja eurot tugevdama.

Kohe pärast valimisvõidu selgumist lubas Gerhard Schröder Saksamaa «põhjalikku moderniseerimist» ja eri rahvakihtide elatustaseme ühtlustamist. Samuti lubas ta luua riigi, ametiühingute ja tööandjate liidu, et asuda vähendama suurt tööpuudust.

Eile algasid läbirääkimised valitsuse moodustamiseks, mis eeldatavasti võtab paar nädalat aega. Schröderi seisukohta ei ole teada, kuid enamik sotsiaaldemokraate eelistaks koalitsioonipartneriks rohelisi, kellega koos oleks neil parlamendis umbes kümnekohaline enamus. Schröder on teinud selgeks, et ta ei poolda roheliste taotlust lõpetada tuumaenergia kasutamine ja tõsta bensiini hinda. Kui liit teoks saab, tõuseb roheliste liider Joschka Fischer tõenäoliselt välisministriks.

KDLi ja SDP laial koalitsioonil oleks küll suur parlamendienamus, kuid väga raske hädavajalikus maksureformis kokkuleppele jõuda. Kui esimesed pooldavad eelkõige kõrge tulumaksu vähendamist, siis teised taotlevad maksude ühtlustamist, et tagada suuremat sotsiaalset õiglust.

Parlamendi uus koosseis peab kokku tulema hiljemalt 30 päeva pärast ja siis annab Helmut Kohl ameti üle ning novembris parteikongressil on ta lubanud tagasi astuda ka erakonna esimehe kohalt, kus ta oli 25 aastat.

Helmut Kohli kaotus sunnib Euroopa riike ja USAd ümber hindama oma suhteid Saksamaaga. Arvatakse, et oluliselt võivad muutuda Saksamaa ja Prantsusmaa suhted ning Saksamaa tihedad suhted Venemaaga. Prantsusmaa on juba otsimas algatusi, mis säilitaksid kahe riigi liidu, mis on Euroopa sõjajärgse stabiilsuse tagatis.

Euroopa Liidus loodetakse, et nüüd, pärast Saksa valimisi, on võimalik jätkata ELi sisereforme, mis on tükk aega püsinud varjusurmas. FT-DI-ÄP

Hetkel kuum