30. september 1998 kell 22:00

Lätlased võtsid tollide suhtes aja maha

Eile jõudsid Riias kohtunud Balti riikide põllumajandusministeeriumide esindajad kokkuleppele, et Läti ei kiirusta põllumajandustoodetele imporditollide kehtestamisega ega määra sisseveetavale kaubale kvoote.

Kohtumisel osalenud Eesti põllumajandusministeeriumi kantsler Ilmar Tupits ütles, et lihatoodete sisseveo piiramise osas ei otsustanud pooled praegu tollide või kvootide kehtestamist. «Täna pole neid märke, et lätlased kehtestaksid meie lihale tollid,» ütles Tupits.

Eelmisel nädalal teatas Läti valitsus, et kaalub Eesti liha- ja munatoodete sisseveo piiramist, kaitsmaks siseturgu. Lihatoodete sisseveo piiramist ajendas see, et Rakvere lihakombinaadi tütarettevõte Rigas Miesnieks töötab Eestist sisseveetud liha peal ja Rakvere sulges Miesnieksi ebarentaabli tapamaja. Rakvere tarnis Riia kombinaadile iga nädal miljoni krooni eest liha.

Küsimusele, kas Lätti tarnitav lihakogus on märkimisväärne, vastas Tupits, et kogus on piisav, et kutsuda lätlasi sissevedu piirama.

Möödunud aastal oli Läti osa Eesti põllumajandustoodete ekspordis 13 protsenti, tänavu esimesel poolaastal juba viiendik. ÄP

Hetkel kuum