• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksud -- partei mängukann

  Kuna järgmise aasta eelarve on kokku pandud lähtuvalt kehtivatest maksuseadustest, siis on elementaarne, et sinna ei saa lubada maksusoodustustest tekkivat auku.
  Sama tõenäoline on see, et riigikogus ei lähe läbi mitmed maksusoodustusi taotlevad seaduseelnõud.
  Ühena vähestest võib läbi minna soodustus, mis annab talunike metsamüügituludele aastas 35 000 krooni ulatuses maksuvabastuse. Läbi võib minna ka käibemaksuseaduse muudatus, millega igasugune enammakstud käibemaks tuleb maksumaksja nõudmisel tagastada 30 päeva jooksul.
  Ühe tundmatuks jääda sooviva riigikogu rahanduskomisjoni töötaja sõnul on maksusoodustuste eelnõud pigem märk lähenevatest valimistest, mitte vajadus aidata majanduskeskkonna halvenemise käes vaevlevaid ettevõtjaid.
  Maksusoodustusi tõrjub samuti valitsus, kes samal ajal kehtestab Venemaa kriisi tõttu hätta sattunud ettevõtjatele mitmesuguseid soodustusi.
  Rahandusminister Mart Opmann ütles nädal tagasi, et Eesti maksuseadustes on liigagi palju soodustusi. Opmanni arvates võrdub ühe maksuseaduse muudatuse sisseviimine juustuaugu urgitsemisega, mille lappimine võtab aega poolteist aastat.
  «Võib olla tuleks muuta riigikogu kodukorra seadust ning keelata liikmetel maksuseadusi muuta,» viskab rahandusminister nalja.
  Isamaaliidu esimehe Toivo Jürgensoni sõnul pole praeguse riigikogu koosseisuga maksusoodustuste läbiminek kuigi tõenäoline. «Valitsuse eelarvepoliitika on täiesti vale -- vaadatakse, kui palju tahetakse kulutada, ja siis mõeldakse välja, palju makse on vaja tõsta,» räägib Jürgenson.
  Üle miljardikroonine auk tekib eelarvesse siis, kui riigikogu võtab vastu Reformierakonna eelnõu vabastada ettevõtted tulumaksust.
  Kui läheb läbi Toivo Jürgensoni ning Indrek Kanniku seaduseparandus, millega 25 protsenti investeeringuteks minevast tulust on maksuvaba, kaotab riigieelarve ajutiselt umbes 300--400 miljonit krooni.
  Ettevõtjatele mõjuks kergendavalt kütuseaktsiisi aeglasem tõus, mida on pakkunud Isamaaliit. Samuti mootorsõidukiaktsiisi tagasilükkamine riigikogus.
  Kahjuks on valitsus paarsada miljonit krooni nende maksude tõusust järgmise aasta eelarvesse sisse planeerinud.
  Aasta tagasi rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonda juhtinud Hansatee ASi ökonoomikadirektorit Andres Hunti häirib kõige rohkem see, et maksuseaduste muudatused võetakse riigikogus vastu piltlikult nädal enne uut majandusaastat, jõulude ajal.
  Tema meelest on maksusoodustused kuhjunud. «Ühtepidi rõhuvad kõik investeeringute soodustustele, mis on tegelikult juba kaetud, sest amortisatsiooninormide kaudu on võimalik osa maksustatavast tulust kuludesse kanda,» selgitab ta.
  Kõige suurem kasu on sellest, kui ettevõtte tulumaks üldse kaotada, leiab Hunt. Tema sõnul peaks maksuvabastus olema seotud mingite tingimustega. Näiteks kas maksustada dividende, intresse või erisoodustusi.
  «See annaks tõuke, et ettevõte ei anna seda raha nii kergesti välja ja investeerib,» lausub Hunt.
  - Reformierakonna 1996. aastal esitatud tulumaksuseaduse muutmine, mille järgi on maksuvaba kogu ettevõtluse tulu, mis kasutatakse investeeringuteks, ettevõtte arendamiseks, uute töökohtade loomiseks.
  - Eelnõu lugemine katkes kaks aastat tagasi. Reformierakond tahab eelnõu taas välja käia.
  - Riigikogu liikmete Toivo Jürgensoni ja Indrek Kanniku 1996. aasta kevadel algatatud eelnõu investeeringute reservi moodustamiseks. Seaduse järgi läheb 25% ettevõtte ja ettevõtja maksustatavast tulust sihtotstarbelisse investeeringute fondi.
  - Jürgenson katkestas ise oma eelnõu lugemise teisipäeval, sest tahab eelnõu hoida rahanduskomisjonis päevakorral, selle asemel et lasta see riigikogu saalis maha hääletada.
  - Reformierakonna esitatud käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega saab teenuse ekspordiks lugeda teenust, mis on osutatud välisriigi juriidilisele isikule Eestis. Seaduse jõustudes saab maksuvabadele firmadele osutatud teenuse eest käibemaksu riigilt tagasi. Eelnõu autor Jürgen Ligi peab esitama ettepaneku, kuidas tagada püsiva tegevuskoha registreerimine Eestis. Eelnõu on rahanduskomisjonis arutlusel kahe nädala pärast.
  - Isamaaliidu taotlus suurendada kütuseaktsiisi aeglasemalt. Eelnõu autori Toivo Jürgensoni sõnul tähendaks see senise 50sendise aktsiisitõusu asemel 25sendist aktsiisitõusu aastas. Rahanduskomisjon palus Jürgensonil selleks nädalaks esitada tekstiparandused, sest eelnõu on kuupäevade ja arvestustega vananenud. Jürgensoni sõnul on Isamaaliit valmis minema kompromissile, et aktsiis ei hakka aeglasemalt tõusma järgmisest, vaid ülejärgmisest aastast.
  - Värskeim maksusoodustuste eelnõu on rahanduskomisjoni esimehe Olev Raju 29. septembril esitatud käibemaksuseaduse muutmise seadus, mille järgi enammakstud käibemaks makstaks tagasi kõigil juhtudel 30 päeva jooksul. Praegu saab käibemaksu 30 päeva jooksul tagasi nullprotsendilise määraga maksustatud ekspordi pealt. Muudel juhtudel võib käibemaks riigi käes kinni olla kuni 60 päeva.
  - Keskerakonna uus tulumaksuseaduse eelnõu, mis keskendub üksikisiku tulumaksu diferentseerimisele, kuid vähendaks ka ettevõtete tulumaksu ühe protsendi võrra.
  - Rahandusministeerium on valitsusele esitanud käibemaksuseaduse muudatuse, mille järgi saab autode kapitalirendilt käibemaksu maha arvata. Seni saab käibemaksu maha arvata vaid kasutusrendilt.
  - Riigikogu liikme Eldur Parderi tulumaksuseaduse muudatusettepanek, mille järgi on metsamüügitulu osaliselt maksuvaba. Praegu kehtib 35 000kroonine maksuvabastus vaid põllumajandustoodangu müügi puhul.
  - Põllumeeste kasuks on algatanud tulumaksuseaduse muudatuse Eesti Maarahva erakond, mis pakub talunike maksuvaba 35 000 krooni tõstmist 45 000 krooni peale aastas. Arvestades inflatsiooni ja tootmissidendite kallinemist, põhjendab erakond. Rahanduskomisjon on eelnõu saatnud valitsusele seisukohavõtuks, kuid valitsus pole teadaolevalt seda veel arutanud.
  Riigikogus olevate seaduseelnõude mõju ettevõttele: Ettevõtte maksustatav tulu aastas 100 000 krooni
  1. kui ettevõtte tulumaks kaoks -- võit tulumaksu arvel 26 000 krooni
  2. kui 25% maksustatavast tulust läheks investeeringuteks -- võit maksustatava tulu vähenemise arvel 6500 krooni
  3. kui ettevõtte tulumaks väheneb 1% võrra -- võit 1000 krooni
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: stopp välistööjõuga skeemitamisele!
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Euroopa aktsiaturud on jõuliselt taastumas
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Grusiinist miljardär võtab kümneid miljoneid dividendi Eesti firma kaudu
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.