7. oktoober 1998 kell 22:00

IBRi müügisaali kujundamisest ei saa rääkida lihtlausetega

Erakordne kompott, iseloomustavad IBRi kontori ja müügistendi suvel valminud kujundust Signe ja Gildardas Stokas (sisearhitektuuribüroo GS-DIS). Lihtlausetega siinse kujunduse valmimist iseloomustada ei saa. Protsessis mängisid olulist rolli väljaspool Eestit asuvad jõud.

Nimelt müüs Rootsi emafirma ettevõtte elektrikarbikuid tootva osa Lexelile, IBRile jäid valgustid. Nii juhtuski, et poole töö pealt pidid Stokased, kellele oli antud tellimus muuta vana ladu esinduslikuks IBRi müügisaaliks, orienteeruma ümber ja kujundama vaid nurgakese IBRi jaoks, kuna Lexel tõi kujundama firmadisaineri Rootsist.

Müügisaali valmimisprotsessis Stokased ja Rootsi disainer omavahel ei suhelnud. Nii jäigi vaid arvata, mida Lexeli disainer oma poolel ette võtta kavatseb. «Vahepeal hoidsime küll hinge kinni, et mida ta ette võtab,» selgitab Signe Stokas. Võinuks tekkida olukord, et kaks saalipoolt poleks kohe kuidagi kokku klappinud. Müügikohas jookseb mõtteline sirm kahe firma toodangu vahel. Mõtteline sirm jooksis ka kujundajate vahel.

Ometi seisavad ruumis teineteise kõrval Lexeli elektriinstallatsioonitooted ja IBRi eksklusiivvalgustid silma riivamata. IBRi stend on sinine, moodustades kontrastse tausta suures osas valgete eksponaatidega.

Kolmanda korruse kontoriruumide seinad ja erksavärvilised põrandad olid algmaterjalina olemas. Disainerite ülesandeks jäi sulatada olemasolevasse mööbel, aga vahel on huvitav kujundada objekte, kus sa ei saa kõike alates nullist oma äranägemise järgi teha.

Hetkel kuum