12. oktoober 1998 kell 22:00

Soodus tulumaks sööb eelarvet

Umbes paarsada miljonit krooni võib jääda saamata, sest suureneb kahjumiga ettevõtete arv. Kuni 200--300 miljonit võib jääda laekumata piirkondliku tulumaksusoodustuse tõttu.

Rahandusministeerium prognoosib järgmisel aastal ettevõtte tulumaksu 1,5 miljardit krooni, mis on 400 miljoni võrra rohkem kui sel aastal.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Aili Ohlau sõnul lähtus ministeerium 1999. a eelarve prognoosis selle aasta kaheksa kuu headest tulemustest. Rahandusministeerium ei välista, et erandkorras tuleb uus tulude prognoos, ütles Ohlau.

Ettevõtjate liitude meelest ei laeku see summa täis. Möödunud nädalal esitasid neli ettevõtjate liitu valitsusele ettepaneku kehtestada ettevõtetele lähtuvalt muutunud majandusoludest nullprotsendiline tulumaksumäär. Valitsus seda avaldust selle nädala tööplaani järgi ei aruta.

Ka maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerd sõnas, et 1,5 mld krooni on küllaltki optimistlik. «Arvutusi, tundub, pole tõesti tehtud piisavalt täpselt. Aga maksusoodustuste mõju eelarvele on raske välja rehkendada,» nentis ta.

Tänavu deklareeris vaid 43% ettevõtetest maksustatavat tulu, keskmine maksusumma oli ligi 130 000 krooni. Ettevõtjate liitude esindused prognoosivad, et järgmisel aastal maksab tulumaksu vaid 20% ettevõtetest.

AS Tallinna Kaubamaja muutis 2. oktoobril kasumiprognoosi 38,3 mln kroonilt 20,1 mln kroonile. Septembri lõpus tühistas AS Norma 85,5mln kasumiprognoosi ja pole uut välja pakkunud.

AS Kalev teatab uue kasumiprognoosi oktoobri lõpus, algne prognoos oli 40 mln kr.

Just lisandunud maksusoodustuste tõttu võib jääda osa eelarvest täitmata, ütles Aivar Sõerd. Eelkõige vähendavad ettevõtte maksustatavat tulu raamatupidamisliku ja maksuamortisatsiooni erinevus ja raamatupidamislik tulu pikaajaliste finantsinvesteeringute ümberhindamisest. Krediidiasutuse maksustatavat tulu vähendavad eraldised reservfondi. Mullu vähendas see nende maksustatavat tulu kokku 500 miljonit krooni. 1991. a kehtiva soodustuse järgi said alates 50 000 USA dollarilise välisinvesteeringu saanud ettevõtted maksuvabastuse 2--3 aastani ja 50% tulumaksumäära edasi 2--5 aastaks. Soodustuse kehtivusaega hakatakse arvestama alates ajast, kui ettevõte jõuab kasumisse. Seega ei maksa osa välisosalusega ettevõtteid Eestis tulumaksu veel mitu aastat.

Hetkel kuum