Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soodus tulumaks sööb eelarvet

  Umbes paarsada miljonit krooni võib jääda saamata, sest suureneb kahjumiga ettevõtete arv. Kuni 200--300 miljonit võib jääda laekumata piirkondliku tulumaksusoodustuse tõttu.
  Rahandusministeerium prognoosib järgmisel aastal ettevõtte tulumaksu 1,5 miljardit krooni, mis on 400 miljoni võrra rohkem kui sel aastal.
  Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Aili Ohlau sõnul lähtus ministeerium 1999. a eelarve prognoosis selle aasta kaheksa kuu headest tulemustest. Rahandusministeerium ei välista, et erandkorras tuleb uus tulude prognoos, ütles Ohlau.
  Ettevõtjate liitude meelest ei laeku see summa täis. Möödunud nädalal esitasid neli ettevõtjate liitu valitsusele ettepaneku kehtestada ettevõtetele lähtuvalt muutunud majandusoludest nullprotsendiline tulumaksumäär. Valitsus seda avaldust selle nädala tööplaani järgi ei aruta.
  Ka maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerd sõnas, et 1,5 mld krooni on küllaltki optimistlik. «Arvutusi, tundub, pole tõesti tehtud piisavalt täpselt. Aga maksusoodustuste mõju eelarvele on raske välja rehkendada,» nentis ta.
  Tänavu deklareeris vaid 43% ettevõtetest maksustatavat tulu, keskmine maksusumma oli ligi 130 000 krooni. Ettevõtjate liitude esindused prognoosivad, et järgmisel aastal maksab tulumaksu vaid 20% ettevõtetest.
  AS Tallinna Kaubamaja muutis 2. oktoobril kasumiprognoosi 38,3 mln kroonilt 20,1 mln kroonile. Septembri lõpus tühistas AS Norma 85,5mln kasumiprognoosi ja pole uut välja pakkunud.
  AS Kalev teatab uue kasumiprognoosi oktoobri lõpus, algne prognoos oli 40 mln kr.
  Just lisandunud maksusoodustuste tõttu võib jääda osa eelarvest täitmata, ütles Aivar Sõerd. Eelkõige vähendavad ettevõtte maksustatavat tulu raamatupidamisliku ja maksuamortisatsiooni erinevus ja raamatupidamislik tulu pikaajaliste finantsinvesteeringute ümberhindamisest. Krediidiasutuse maksustatavat tulu vähendavad eraldised reservfondi. Mullu vähendas see nende maksustatavat tulu kokku 500 miljonit krooni. 1991. a kehtiva soodustuse järgi said alates 50 000 USA dollarilise välisinvesteeringu saanud ettevõtted maksuvabastuse 2--3 aastani ja 50% tulumaksumäära edasi 2--5 aastaks. Soodustuse kehtivusaega hakatakse arvestama alates ajast, kui ettevõte jõuab kasumisse. Seega ei maksa osa välisosalusega ettevõtteid Eestis tulumaksu veel mitu aastat.
 • Hetkel kuum
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meedialiit kaitses europarlamendis Eesti väljaandjaid Google’i ja Facebooki vastu
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Varsti avatav Baltimaade suurim spordipood hakkab töötajaid otsima Vaata, palju uues poes müüjatele palka pakutakse
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.