4. november 1998 kell 22:00

Toomas Mendelson -- kinnisvaratähe sära tuhmumas

Sõprade ning töökaaslaste sõnul ei ole Mendelson luuser, kes takistuse ilmnemisel taganeb. Ta on autoriteet, kes suudab vägesid juhatada, ütlevad teda tundvad inimesed.

Ilma karismaatilisuseta ei oleks Mendelson alles meheohtu eas EÜE peastaabi pealikuks saanud ning kahekümne kaheksaselt Tartu linna täitevkomitee aseesimeheks ehk abilinnapeaks tõusnud.

Kui kuldsel sotsialismiajastul istusid kõrgetel ametikohtadel juba ühe jalaga hauas mehed, siis Toomas Mendelsonil õnnestus Tartu linnapeaks saada kolmekümne nelja aastaselt.

Mendelson suutis ennast kõrgklassi sisse süüa. Talle polnud võõrad pangajuhid ega teised ärimehed. Tema naaber moodsas ridaelamus oli praegune siseminister, toonane Tartu ehitusmaterjalide tehase peadirektor Olari Taal. Kuulduste järgi lahendati selles majas viinapitsi taga nii mõnigi Eesti vaimupealinna probleem.

Mendelson on tark mees, kes teab, millal teha tuleviku tarvis põhjapanev otsus. 1991. aasta lõpus lahkus ta Tartu linnapea kohalt, et siirduda Tallinna kinnisvaraärisse. Firma nimeks sai Mendelson & Co, enne seda tegutses turul aktiivselt vaid paar kinnisvarafirmat.

Esialgu kuulus Mendelson & Co omanike ringi ka hulk hansapankureid, mingil põhjusel müüsid nad oma osaluse ning Toomas Mendelson sai firma kontrollpaki enda kätte. Olles hulgaliste tutvuste ning ehitusalaste teadmistega mees, suutis ta tuttavas valdkonnas kiirelt ilma teha. Mõned aastad tagasi oli Mendelson & Co vaieldamatu turuliider pea igas kinnisvarateenuse sektoris.

Aastal 1996 tuli esimene tagasilöök. Mendelsoni palgal olevad kinnisvarahindajad läksid ahneks ning hakkasid mõõduka tasu eest objekte hindama üle turuväärtuse. Järgmise aasta kevadel jõudis skandaal ka leheveergudele, mis firmale korvamatut kahju tõi -- pangad ei soovinud Mendelson & Co hindamisakte enam näha. Ei Mendelson ise ega muud vastutavad isikud võta ka täna hindajate sulitempe omaks.

Aeg parandab haavad. Pärast hindamisafääri paistis kõik ilus ja kena, kuni börsikriis oma laastava mõjuga kinnisvarafirmade kallale tuli. Intressid tõusid, käibed kinnisvaraäris vähenesid.

Toomas Mendelson oli eelmise aasta majanduse hiigelkasvu aegu planeerinud Viru ja Müürivahe tänava ristmiku äärde rajada uhke büroohoone ning võttis selle tarvis pangalt laenu.

Börsikriisiga alanud langusperioodil tuli proovida end mingil moel välja rabeleda. Mendelson otsis projektile rahakaid partnereid, kuid ometigi hakkasid levima jutud, et firma pannakse kinni.

Seni on Toomas Mendelson suutnud äri püsti hoida. Pangale tagasi makstav laenusumma koos kõrgete hoonestusõiguse kuludega küünib aga pea miljoni kroonini kvartalis. Seega peab vahenduse ning mingil määral ka kinnisvarahaldusega tegelev firma praegusel raskel ajal leidma iga kuu mitusada tuhat krooni vaba raha.

Novembri alguses suleti firma peakontori esimene korrus. «Kokkuhoid,» kinnitab Mendelson.

Konkurendid ei saa aru, mida see mees seal Suur-Karja tänava kontoris omaette nokitseb. Kõik suuremate kinnisvarafirmade juhid käivad raskel ajal koos, et otsida probleemile ühiselt lahendust. Ümarlaua tagant puudub vaid Mendelson.

Nüüd püüab Mendelson oma firmat tuttavatele maha müüa. Ta on pakkunud Mendelson & Co-d müüa kinnisvarafirmas Uus Maa töötavale endisele partnerile Ville Jehele ja ühele oma tuttavale. Viimane Mendelsoni firmat ei taha, Jehe aga keeldub sellel teemal rääkimast.

Firma hinda ei oska keegi isegi aimata. Arvatakse, et Mendelsoni kaubamärk koos oskusteabe, andmebaaside ja inimestega maksab kolm miljonit krooni. Kas ja kui palju sealt aga kahjumit maha tuleb arvata, ei tea keegi.

Tekib küsimus, et kui kunagine ministrite nõukogu esimees, praegu kinnisvaraärimees Indrek Toome peab Mendelsoni targaks ning arenevaks meheks, miks tal siis firma kõrbeb.

Endine alluv, praegu rahvusvahelise konsultatsioonifirma tegevdirektor Hannes Kuhlbach arvab, et Mendelson ei suuda enam turu arenemiskiirusega kaasas käia.

Kuhlbahcil võib olla õigus. Veneaegse analüüs-sünteesiga enam kaugele ei jõua, keskkond nõuab otsuseid loetud tundide jooksul.

Kinnitust Mendelsoni äritavade ajale jalgu jäämisele pole võimalik saada. Ehk on tegu vaid üldisest majandussurutisest tekkinud madalseisu ning depressiooniga.

Pea kõik küsitletud on ühel meelel, et Mendelson & Co ei saa endisel kujul liigse konservatismi ning tsentraliseerituse tõttu eksisteerima jääda. Edukas ning karjääriredelil pea tippu tõusnud mees on sundseisus. Kas ta suudab end kinnisvaraäris taas maksma panna ning probleemid lahendada või läheb edasi mujale valdkonda.

Igal juhul on autoriteet Mendelson & Co praeguste töötajate sõnul mehel alles, tema karismaatiline kuju mõjuvat lausa vererõhku kergitavalt.

nimi: Toomas Mendelson

sündinud: 3. aprill 1951

vanus: 47

haridus: lõpetanud TPI ehituse eriala

töötanud:

- Eesti üliõpilaste ehitusmalev -- insener, peastaabipealik

- Tartu linna täitevkomitee aseesimees

- Tartu linna täitevkomitee esimees

- Tartu linnapea

- kinnisvarafirma Mendelson & Co omanik ja tegevjuht

Toomas Mendelson on rahulik inimene. Autoritaarne juht, kes usub eelkõige endasse. Ta annab käske ja korraldusi, eeldades nende täitmist. Ta on konservatiivne ja aeglane otsustaja. Et kiireid otsuseid teha, peab olema turutunnetust, enam ei saa kutsuda iga probleemi pärast juhatust ja nõukogu kokku.

Hea suhtleja, kuuleb seda, mida kuulda tahab. Mendelsonil on üleelamiste suhtes paks nahk. Usaldusväärne inimene, ei võta ülisuuri riske. Närvis olles suudab end vaos hoida. Mõnikord on ta liiga konservatiivne, ta peaks tavapärastelt rööbastelt lahti murdma, et olla vastuvõtlikum kiiretele muutustele.

Talle meeldib pikalt arutleda ja analüüsida, teinekord polekski nii pikalt vaja. Elu on mobiilne ja vahel on vaja kiirelt tegutseda. Toomas on rahulik, tore mees, hea haridusega. Ta on olemuselt juht, kelles on säilinud sisemine väärikus. Mõnus inimene, kuivik pole ta igal juhul.

Ta on soliidne mees, kes teab, mida tahab, ning suudab soovid ka ellu viia. Uuendustele oli aldis. Kunagi sai koos kärakat võetud, temaga negatiivseid kogemusi pole olnud.

Hetkel kuum