23. november 1998 kell 22:00

Võitlus Vene ORT pärast

Kohtuinstantsid nõuavad, et kompanii annaks üle kõigi talle kuuluvate autode võtmed ja dokumendid.

ORT on Venemaa üks tähtsamaid telekanaleid, mille aktsiatest 51% kuulub valitsusele ja mille vähemusaktsionäride hulka kuulub mõjukaks ärimees Boriss Berezovski. Et 1999. a detsembris toimuvad Venemaal parlamendivalimised ja 2000. a suvel presidendivalimised, siis on kasvanud poliitiliste jõudude huvi selle mõjuka meediakanali vastu.

Segadust ORT ümber on süvendanud kommunistist parlamendisaadik Viktor Iljuhhin, kellel on tihedad sidemed julgeolekutalitustega. Eelmisel nädalal väitis ta, et 1994. a anti president Boriss Jeltsinile kolmeks aastaks isiklik kontroll 26% ORT aktsiate üle. Selle väite on ümber lükanud nii Kreml kui ka ORT. ORT esindajad rõhutasid, et riigil tuleb suuraktsionärina ORT tegevust rohkem finantseerida, kui ta tahab sõltumatut telekanalit säilitada. Presidendi administratsiooni asejuhataja Oleg Sõssujev lubas, et riik täidab oma rahalise kohustuse telejaama ees.

Moskva ülikooli poliitikaprofessor Sergei Markov väidab, et kommunistid arutavad pikka aega, kuidas suurendada mõju ORT-le, millel oli tähtis osa Jeltsini tagasivalimisel 1996. aastal.

Autor: Interfax

Hetkel kuum