Peep Sooman • 29. november 1998 kell 22:00

Isikukontroll häirib ettevõtjaid

Rahapesu tõkestamise seaduse järgi peavad finantsasutused ja ettevõtted tuvastama maksja isiku ning säilitama tehingu teise poole andmed vähemalt viie aasta jooksul üle 100 000kroonise sularahatehingu ja üle 200 000kroonise sularahata tehingu korral.

Ettevõtjad peavad kontrollima isiku nime vastavust esitatud dokumentidele, fikseerima dokumentide seerianumbri ning väljaandmisaja ja -koha, isikukoodi või sünniaja, kliendi elukoha ja tehingu kirjelduse. Iga rahapesukahtluse korral peab firma teavitama spetsiaalselt loodud andmebürood.

Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kell lausus, et pankade puhul suuri muudatusi ei toimu, sest pangad on ikka kliente kontrollinud. «Hoopis huvitavam on, mis hakkab toimuma mittefinantseerimisasutustes, usun, et tekib palju praktilisi probleeme,» sõnas Kell.

Paides kasutatud autosid sissetoova ning müüva OÜ Joss Jireh R&L omaniku Riho Laiksoo sõnul on uus seadus absurdne. «Rahakad ostjad tulevad Venemaalt, mis see minu asi on, kes nad on ja kust raha saanud,» kurtis ta.

Peaasi, et mina saan raha kätte, mul pole ostjaid hiljem vaja nähagi, sõnas Laiksoo. «No hea küll, litsentsi säilimise nimel võin ju ostja passist koopia ära teha, lisauurimise vastu on aga alati rohi olemas,» lisas Laiksoo. Ta siiski möönis, et vajadusel tuleb seadust täita.

Kaatreid müüva OÜ Y&L Boat juhatuse esimehe Ülli Kukumägi ütlusel ei suudeta niikuinii raha algpäritolu tõestada. «Rahapesu tõkestamise seadus on totrus,» lausus ta.

Kukumägi sõnul tekitab seadus firmale palju lisatööd ning tüli. Kelle asi see on, kes kaatreid ostab, arutles ta. Nüüd hakkab raha liikuma vaid välismaal, Eestist tausta uurimise tõttu enam osta ei taheta, hindas Kukumägi. «Enne lasti tööstus põhja, nüüd tahetakse vahendusfirmad põhja lasta, ei tea, kust riik üleüldse makse hakkab koguma,» lausus ärinaine.

Tuntava osa ASi ELKE Auto käibest annavad Toyota Land Cruiseri maastureid ostvad Venemaa autohuvilised, kes pole huvitatud oma isiku avalikustamisest.

ELKE Auto finantsdirektor Merike Laasmaa ütles, et seni pole huvi tuntud, kas auto ostja on Petrov või Ivanov. Ta tõdes, et praegu on võimalik osta auto nii, et ostja isik välja ei tule. «Kui me nime ja andmeid küsima hakkame, siis esimene kliendi viha tuleb ikka meie peale,» nentis Laasmaa.

«Esmalt tekitab uus seadus tüli, teisalt olen selle poolt, et ühiskonna arengut tuleb vaadelda müüginumbrite tasandist laiemalt,» sõnas üle saja tuhande krooni maksvaid kelli ja ehteid müüva ASi Goldman Juveel juhatuse esimees Indrek Tammeaid. «Loodan, et seadus raskendab oskamatuma ja julmema musta raha levikut,» lisas ta.

Tammeaid möönis, et musta raha eest Goldmanist juveelide ostmine ei muutu seaduse vastuvõtmise järel siiski võimatuks.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige Heikki Kranich tõdes, et mõned rahapesu tõkestamise seaduse punktid näivad tõepoolest, nagu oleks need välja mõeldud kantseleivaikuses, arvestamata tegelikus elus toimuvat. Kuid suurte sularahatehingute puhul tuleb osapooli kontrollida, lisas ta.

Rahapesu tõkestamise seadus jõustub presidendi heakskiidu korral 1. juulil 1999.

Hetkel kuum