29. november 1998 kell 22:00

Tamm ja Tenno peavad tasuma maksuvõla

Maksuameti andmetel omandasid Koonderakonda kuuluv Eino Tamm ja Kalle Tenno kaks aastat tagasi Tallinnas Raekoja platsil asuvate kinnistute omandiõiguse taastamise ja haldamise eest kumbki üle 11 mln krooni väärtuses ASi Jegorow & Pojad aktsiaid. Halduskohus leidis, et aktsiate näol oli tegemist töötasu saamisega, mille pealt tuleb maksta tulumaksu.

Maksuameti ettekirjutuse tingis asjaolu, et Tenno ja Tamm said aktsiad tehingujärgselt ning seega oli tegemist tulu saamisega, seisab kohtuotsuses.

Eino Tamme esindaja vandeadvokaat Jüri Raidla väitis teisipäeval kohtus, et Tamm ja Tenno said aktsiad kinnistu omanikult Tatjana Valdmaalt kingituseks. Sama kinnitas ka Valdmaa esindaja Kaido Pihlakas.

Eino Tamm ütles reedel, et kui ta oleks raha saanud, maksaks ta selle pealt ka tulumaksu ära. «Kuid mul pole seda raha, vaid ainult üks paberileht,» põhjendas Tamm. «Kaeban otsuse kindlasti edasi.»

Maksuametit esindava vandeadvokaadi Aivar Pilve sõnul tugines maksuamet ettekirjutust tehes põhjalikule kontrollile. «Maksuamet tegi järelduse, et tegu oli tööettevõtu iseloomuga suhtega,» ütles Pilv.

Tatjana Valdmaa on esitanud kaebusi ja pöördumisi maksuametile, kaitsepolitseile ja Tallinna linnakohtule, kus ta kinnitas, et Tamm ja Tenno nõuavad temalt tehtud töö eest järjepidevalt tasu. Kohus leidis, et Valdmaa realiseeris 1996. aasta veebruaris Tammele ja Tennole aktsiaid kinkides poolte tahte, tasudes töö eest aktsiate võõrandamise kaudu. Asjaolu, et Valdmaa jättis tehingult kinni pidamata sotsiaal- ja tulumaksu, ei välista tööettevõtu või töösuhte puudumist.

Autor: BNS

Hetkel kuum