3. detsember 1998 kell 22:00

Kalatööstustele Ukraina lahti

Teisipäeval tööd alustanud pankrotistunud Läätsa kalatööstuse juhataja Kalmer Poopuu sõnul jätkub tööstusel praegu tellimusi märtsi keskpaigani. Läätsa müüb põhiliselt Ukrainasse konserve, preserve ja külmutatud kala.

«Arvleme küll rahas, kuid praegused hinnad seal on neljandiku võrra madalamad, mis varem,» ütles Poopuu.

Läätsa kalatööstus toodab praegu 50 000 konservi päevas, varem tootis Läätsa 130 000 konservi päevas. Tööl on Läätsas praegu ligi 200 inimest, enne tootmisseisakut töötas ettevõttes 579 inimest.

Teist nädalat toodab Ukrainasse konserve ka Virtsu kalatehas, mis vahepeal samuti tootmise peatanud oli. Kalatehas töötab umbes poole võimsusega.

Virtsu kalatehase tegevdirektor Enno Tumma ütles ajalehele Lääne Elu, et Ukrainas on kauba järele tohutu nõudlus, kuid kaupa tuleb seal müüa alla omahinna. Virtsu kalatehase Venemaa partnerid on Tumma sõnul enamikus pankrotistunud.

ASi Hiiu Kalur juhatuse esimees Peeter Palu ütles, et ettevõte töötab täisvõimsusega ja müüb peaaegu kogu toodangu Ukrainasse. «Ka Venemaal on nõudlus suur, kuid hinnad on seal madalamad kui Ukrainas ja müük ei tasu ära,» rääkis Palu.

ASi Makrill juhataja Peeter Loim ütles, et kalatöötlejate jaoks on idakriis saanud kätte põhja, kuid kiiresti ei parane midagi. «Tulin just Ukrainast, seal on kerge paranemine,» ütles Loim. «Pankade töö on paranenud ja grivna stabiliseerunud.» Kolmapäevast töötab taas ka Viru Ranna Toila kalatööstus, mis toodab konserve Venemaale. Poole võimsusega töötaval tehasel on tellimused olemas kaheks nädalaks.

Töötab ka Haapsalus asuv konservitootja AS Hako. Ettevõtte juhatuse esimehe Raine Kaljula sõnul pole ettevõte ühtegi päeva seisnud.

Kalaliidu tegevdirektori Valdur Noormägi sõnul on senisest rohkem kalatooteid hakanud ostma ka Kesk- ja Ida-Euroopa endised sotsialistlikud maad.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum