Kaja Koovit • 7. detsember 1998 kell 22:00

Statistika näitab idaekspordi järsku suurenemist

Statistikaameti väliskaubandusstatistika sektori juhataja Elga Kaldma sõnul ei näita statistika andmed Venemaa majanduskriisi mõju Eesti ekspordile.

Statistika andmetel kasvas oktoobris septembriga võrreldes eksport Venemaale kokku 42%. Sealhulgas kasvas otsene eksport Venemaale ehk Eestis registreeritud juriidilistele isikutele kuuluvate kaupade väljavedu 62%, 134,6 miljoni kroonini. Kasv toimus peaaegu kõikides kaubagruppides, enim -- 6,8 korda -- suurenes masinate ja seadmete ning transpordi-

vahendite eksport.

Uute autode müügiga tegelevatest firmadest kinnitati aga eile, et Venemaa kriis on autode müüki mõjutanud negatiivses suunas. Toyotade müügiga tegeleva Elke Auto müügiosakonna juhataja Melvin Sinirand lausus, et kui augustis eksportis firma 22 autot, siis septembris 10 ja oktoobris vaid kaks. Praegu tundub, et Venemaa klientide huvi hakkab taas suurenema, lisas ta.

Põllumajandussaaduste ja toidukaupade otsene eksport on mahuliselt oktoobris septembriga võrreldes suurenenud üle 5 miljoni krooni võrra, kuid osatähtsus koguekspordis on jäänud samaks.

Koguekspordis Venemaale suurenes oktoobris metallide ja metallitoodete eksport 3,6 korda ja valmistoidu-

kaupade eksport 58%.

Oktoobrikuu väliskaubanduse 1,6 miljardi kroonine defitsiit oli aasta madalaim. Eelmise aasta oktoobris oli vastav näitaja 2,3 miljardit krooni. Eelmise aasta sama ajaga võrreldes vähenes tänavu oktoobris kaupade sissevedu 19% ja väljavedu 13%.

Oktoobris suurenes septembris pidurdunud kaupade taasväljavedu tolliladudest. Otsene eksport tervikuna seevastu vähenes oktoobris paar protsenti. Euroopa Liidu riikide osatähtsus Eesti kaubavahetuses oktoobris samuti veidi vähenes.

Hetkel kuum