4 jaanuar 1999

Ühispank müüs Kiviteri tütarfirmade vara

Vara ostis alghinnaga enampakkumise ainus osaleja riiulifirma AS Viroliine, kes kandis kogu raha ka kohe üle. Viroliine on Krediidinfo andmeil registreeritud tänavu septembris Tallinnas aadressil Jõe 3 advokaat Andres Talviku nimel. Äripäevale teadaolevalt on Viroliine juhataja Janek Parkman, Kiviteri haldusdirektor.

Harju maakohtu täitevosakonna juhataja Reet Vokk ei soostunud pärast tehingu vormistamist avaldama, kes on vara ostnud firma taga ning kes on need viis võlgnikku, kelle korraldusel kohus vara müüs. Kogu eile müüdud vara oli panditud Ühispangale.

Ühispanga riskikapitali osakonna juhataja Guido Gritsenko ei osanud öelda, missugune äriringkond võiks selle vara ostnud firma taga olla. «Kindlasti ei ole see firma kuidagi seotud Ühispanga endaga,» kinnitas ta.

Gritsenko teatas aga, et eile müüdud vara on seostatav Kiviteri tütarfirmadega.

Vahetult möödunud aasta lõpus moodustati Kiviteri tootmisüksuste baasil tütarettevõtted. Äripäeva andmeil müüdi eile sisuliselt kogu vara, mis on Kiviteri tütarettevõtetes tootmisega seotud.

Möödunud aastal määras Kohtla-Järve linnakohus ASile Kiviter ajutise pankrotihalduri. Kohtuistung, kus võidakse kuulutada välja ettevõtte pankrot, toimub 1. veebruaril. Eilne vara müük tähendab, et kui Kiviter läheb pankrotti, on suurem osa tütarettevõtete varast Viroliine omanduses ning Kiviteri on jäänud paljuski vaid kohustused.

Gritsenko märkis, et Ühispank asus oma võlga Kiviterilt sisse nõudma sõltumata sellest, et Kiviter on pankrotiohus. Ühispanga kogunõue Kiviteri vastu oli umbes samas suurusjärgus eile vara müügist saadud summaga.

Kiviteri ajutine pankrotihaldur Arno Mägi ütles, et Kiviteri varaga ei tohi praegu ilma kohtu sekkumata tehinguid teha ning seda ei ole tema teada ka tehtud. Küll agapole keelatud teha tehinguid Kiviteri tütarettevõtete varaga.

Eilset tehingut ei osanud Mägi kommenteerida. «Igal juhul pean ma selgitama, mis selle tehingu taga oli ja kas sellega ei ole teiste võlausaldajate huve riivatud,» sõnas pankrotihaldur.

Mägi sõnade kohaselt on Kiviteris toimumas laialdasem reorganiseerimine ja tal ei ole võimalust sekkuda sellisesse ettevõtte reorganiseerimise protsessi, mis võlausaldajatele kahju ei tee. «Ma eeldan, et midagi seadusevastast eilses tehingus ei ole,» lausus Mägi.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum