13. jaanuar 1999 kell 22:00

Jaapani keskpank tuli vahele

Tugiostud, mille mahuks hinnatakse miljard dollarit, aitasid dollaril tõusta 108,6 jeenilt 111,8 jeenile. Dollar langes viimase 28 kuu madalaimale tasemele. Keskpanga sekkumine kinnitas turgude oletust, et Jaapan on seadnud jeeni tugevuspiiriks 110 jeeni dollari suhtes ja selle rikkumise korral on valmis sekkuma.

Tokiole teeb muret see, et tugev jeen takistab majanduse elustamist suurte riiklike toetuspakettide abil. Kusjuures pole möödas poolt aastatki sellest ajast, mil Jaapanile tegi muret jeeni liigne nõrkus: augustis maksis dollar 147 jeeni ja vaatlejad ennustasid selle nõrgenemist 180ni.

Sügisest peale on dollari ja jeeni nõudlustasakaal järsult muutunud. Kuid see ei tähenda, et Jaapani majandusel oleks õnnestunud seisakust välja tulla, vaid pigem on asi selles, et riskitundlikud jaapani investorid on hakanud oma dollariinvesteeringuid koju tagasi tooma. Tokios on järjest enam rääkima hakatud USA «börsimullist». Negatiivset pilti täiendavad 26 kuud järjest kasvanud Jaapani kaubandusbilansi ülejääk ning süvenev Brasiilia finantskriis.

Jeeni ja dollari vaheline intressimarginaal on vähenenud, mis kahandab investorite tulu ja järelikult ka huvi, uuest aastast on jaapani investoritel tekkinud euro näol dollarile investeerimisalternatiiv. Seitse suurt Jaapani fondi on juba teatanud, et on valmis investeerima enne märtsis algava finantsaasta algust 1500 mld jeeni euroobligatsioonidesse. See moodustab poole nende uutest välisinvesteeringuist.

Jaapan on viimasel ajal otsinud maailmas toetust ülemaailmse finantsturu stabiliseerimisele.

Autor: DI

Hetkel kuum