Peep Sooman • 1 veebruar 1999

Paul Oberschneider jahib Jegorovi kinnistut

Ameerika päritolu kinnisvaraärimehe Paul Oberschneideri soov on osta Tallinnas Raekoja plats 8, Mündi 1/3, Pikk 12, Kinga 6/8 asuv skandaalne nn Jegorovi kinnistu, mille hind võib küündida 35 mln kroonini. Hoone on panditud 33 mln krooni eest Ühispangale.

Oleme juba rääkinud maja omanike ja Ühispanga esindajatega, sõnas Oberschneider. Paar korda olen ühispankuritega telefonitsi vestelnud, täna ootan nendega kohtumist, ütles ta eile õhtul.

Artikli valmimise ajaks polnud Oberschneider Ühispanga asepresidendi Margus Schultsiga kohtunud. «Meie ootame, nad ju teavad, et Ober Haus on huvitatud,» sõnas Oberschneider. Ta kinnitas, et tal õnnestus hoone ühe omaniku Kalle Tennoga vestelda. «Ma ütlesin talle, et kõigepealt pean saama teada pangapoolsed tingimused ning siis saan teha pakkumise omanikele,» rääkis ärimees.

Hoone omanikfirma Crag Kinnisvara ASi nõukogu esimees, riigikogu väliskomisjoni esimees Eino Tamm sõnas vaid «väga tore», kui kuulis, et Oberschneider tahab maja ära osta. Ju mind kui nõukogu esimeest sellistesse saladustesse ei pühendata, andis Tamm mõista, et tema pole maja müügist midagi kuulnud. Tamm soovitas pöörduda ettevõtte tegevjuhi, hoone teise omaniku Kalle Tenno poole.

Tenno sõnas, et maja ostu kirjalikku ettepanekut pole veel tehtud, mistõttu ta ei soovi rohkem kommenteerida.

Ühispanga asepresident Margus Schults lausus eile õhtul, et tema roll on olla Oberschneideri ja Ühispanga finantsosakonna vahendaja ülesandega pooled kokku viia. Oberschneider tundub olevat tõsine tegija, kommenteeris Schults ameeriklase ideed osta kallis maja Raekoja platsil.

Pank tahab leida aktsionäride huve kaitstes parima investori, me peame end piisavalt heaks, ütles Oberschneider. Pole kindel, millistel tingimustel majaost õnnestub, võib-olla tuleb pangale kogu laen tagasi maksta, võib-olla saab maksta esialgu näiteks 10 mln krooni ja siis ülejäänud laen refinantseerida, lausus Oberschneider. Kuna maja omanikel on võlad, siis tõenäoliselt maksan neile ka paar miljonit krooni, leidis ta.

Oberschneider ütles, et Raekoja platsi uut hotelli ei ehitata. Tallinnal on vaja kõike muud, mitte hotelli, kinnitas Oberschneider. Võimalik, et maja omandamisel ehitame sinna restoranid, kauplused, bürooruumid ja ka mõne korteri, ütles ärimees. Kogu projekti valmimine võib võtta kuni kaks aastat aega, lausus ta.

Ober Haus laiendab märtsis aktsiakapitali 4 mln USD võrra, mille eest ongi kavatsus maja osta. Aktsiad ostab USA kinnisvarafond Apollo, nii et me kavatseme maja osta omavahenditest, selgitas Oberschneider.

Jegorovi kinnistu tagastamisel oli mitu skandaali. Hoone ühtesid omanikke Eino Tamme ja Kalev Tennot süüdistati maja endise omaniku Ivan Jegorovi tütre Tatjana Valgmaa tüssamises, kui nad organiseerisid hoone tagastamist. Maksuamet nõuab majaomanikelt 4 mln krooni tasumist, sest nad omandasid osaluse majas, kui müüsid endisele omanikule konsultatsiooniteenust. Tamm aga maksu ei maksnud, väites, et omanik kinkis maja neile.

Hetkel kuum