10. veebruar 1999 kell 22:00

Riigi kingitus väike investoritele

Enam kui miljonikroonise pakkumise teinud Eesti investorid saavad aktsiaid keskmiselt 50% ulatuses, kinnitas teede- ja sideminister Raivo Vare. Seega satuvad ebasoodsasse olukorda need investorid, kes tegid pakkumuse pankade ja investeerimisfirmade kaudu, kust omakorda tehti üks suur koondpakkumine.

Telekomi aktsiad noteeritakse tänasest Tallinna börsil ning GDRidena ka Londoni börsil. Aktsiamüügist laekunud enam kui 3 miljardit krooni hoitakse kuni uue riigikogu jaotamisotsuseni Eesti Pangas EVK-kontol.

Raivo Vare ütles, et tema aktsiaid ei ostnud. «Tulenevalt sellest skisofreeniast ei ostnud ma ise ega lubanud ka oma lähematel sugulastel Telekomi aktsiaid osta,» kinnitas ta.

Eesti Mobiiltelefoni juhatuse esimees Tõnu Tee ütles enne eilset pressikonverentsi, et tema tegi küll pakkumuse Telekomi aktsiate ostuks, kuid ei soovinud öelda, kui palju raha ta investeeris.

Suurärimees Neinar Seli tegi miljonikroonise pakkumuse Telekomi aktsiate ostuks. Vastavalt aktsiate jaotuse põhimõtetele võib ta niipalju aktsiaid ka saada. «Kui Vare kandideeriks valimistel, valiksid Eesti investorid kindlasti teda,» ütles Seli. Tema sõnul on otsus üle ootuste hea ja loodetavasti õnnestub tal oma «haige» aktsiaportfell terveks ravida.

Eesti investorid tegid ostupakkumusi 860 mln krooni eest, mis tähendab, et nad saavad 430 mln krooni eest aktsiaid. Eestisse jääb Telekomi 36st mln müüdud aktsiast üle 5 mln. Aktsia hinnaks määrati pakkumise maksimum 85 krooni.

Veerand Eestis väärtpaberite keskdepositooriumi (EVK) kontot omavatest Telekomi aktsiaid märkinud investoritest olid välismaalased, peamiselt Lätist ja Soomest. Neid koheldakse Ühispanga ettevõtete panganduse spetsialisti Eero Sirendi sõnul võrdselt tavalise Eesti investoriga. Vare sõnul ei tehta vahet juriidilisel ja füüsilisel isikul.

ABN Amro esindaja Matthew Westermani sõnul ei ole normaalne avaldada Telekomi investeerinud inimeste või firmade nimesid. Ta siiski nentis, et Eesti Telekomi aktsionäride seast leiab maailma TOP 5 telekomide aktsionäre.

Westermani sõnutsi osales Eestis märkimisel 8000 era- ja ligi 100 juriidilist isikut. Rahvusvahelise pakkumuse raames laekus pakkumusi umbes 250 investorilt. Emissioon märgiti rohkem kui 15 korda üle.

Hansapanga välisturgude juht Ago Lauri sõnas, et tema ei oska nimeliselt pakkuda, kes võiksid olla suuremad ja tuntumad investorid. «Neid on väga palju, ma arvan, et nende hulgas on kõik suuremad fondid ja investeerimispangad,» ütles Lauri.

Westerman ütles, et Telekomi suuraktsionärid Sonera ja Telia märkisid täis need aktsiad, milleks neil on õigus aktsionäride lepingu järgi ehk 2,5%. Seega on pärast Eesti Telekomi restruktureerimist Soneral ja Telial 49% Telekomi aktsiakapitalist. 27,3% Telekomist jääb Eesti riigile ning 23,7% teistele investoritele.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum