Toomas Truuverk • 16. veebruar 1999 kell 22:00

Eesti investoritel puudub usk turgu

Taas on Tallinna börsile jõudmas aeg, kus Eesti investorid, maaklerid ja analüütikud aktsiaturu edasise liikumise kohta midagi öelda ei oska. Õnneks on Tallinna börsi juhtivad aktsiad kaubeldavad ka teistel börsidel ja nii pöörduvadki siinsete turuosaliste pilgud läände.

Kestev müügisurve Tallinna börsil näitab, et enamik Telekomi IPO käigus aktsiaid omandanud kohalikke väikeinvestoreid tahab oma raha koos teenitud kasumiga võimalikult kiiresti aktsiaturult välja võtta ega plaani ilmselt seda niipea uuesti aktsiatesse paigutada.

Erilist entusiasmi ei tekitanud turul ka esmaspäevane Hansapanga üle ootuste positiivne kasumiteade. Eile liikus Hansapanga aktsia kindlalt allamäge ja tõmbas endaga kaasa ka ülejäänud pangaaktsiad. Hansapanga aktsia hind langes 8,9 miljoni kroonise käibe juures eile 4,6%, 66,75 kroonile.

Kuigi langejad edestasid tõusjaid eile vaid suhtega 9:7, oli langustrend börsil küllalt valitsev ja plusspoolel püsisid suhteliselt vähemtähtsad aktsiad.

ÄP indeks kukkus päevaga ligi 2%, 324,8 punktile. Pangasektoris oli kukkumine veelgi järsem -- 4,14%, 399,73 punktile.

Endiselt enamiku börsisüsteemi kauplemismahust andva Telekomi aktsia eilne käive oli 67,6 miljonit krooni. Elavas kauplemises jäi aktsia hind suhteliselt stabiilseks, langedes päevaga vaid 0,6%, 119 kroonile.

Keset päeva tekkis Telekomi aktsial tugev toetustase 119,25 krooni tasemel, kus kõik müügikorraldused sumbusid Hansapanga ja Ühispanga piiramatusse ostuhuvisse. Vaevalt, et Hansa- ja Ühispank endi portfelle sellisel moel paisutasid. Suure tõenäosusega oli tegemist mõne suure rahvusvahelise institutsionaalse investori korraldusega.

Üldist majanduskeskkonda puudutava positiivse uudisena tuli eile Hansapangast teade, et pank alandab nii laenude kui hoiuste intressitaset. Ja valitsus teatas, et kavandab poole Telekomi IPOst saadavast rahast jätta Eestisse. Seega raha on jälle liikvel.

Hetkel kuum