16. veebruar 1999 kell 22:00

Telekomi aktsiamüük luubi alla

Mägi sõnul väärtpaberiinspektsioon eeldab, et Eesti Telekom saadab vastused inspektsiooni järelepärimisele järgmise nädala alguses. Pärast seda saab ka uurimine alata, lisas ta.

«Eesti Telekomile saatsime kirja järelepärimisega, Eesti Telekom kui emitent võib selle delegeerida emissiooni korraldajale ehk teede- ja sideministeeriumile, kuid peab vastutama nende sõnade eest,» selgitas Mägi.

Ta kinnitas, et Eesti Telekomilt tuleb välja nõuda ka kõigi koosolekute protokollid. «Aktsiate avaliku müügiga olid seotud viis osalist, ilmselt nad suhtlesid üksteisega koosolekutel, nende kohta peaks olema siis protokollid,» tõdes Mägi.

Dokumente uurides peaks Marek Mägi sõnul selguma, kas on tarvis ka osapooli individuaalselt küsitleda. «Meil on õigus küsitleda osapooli, kuid kedagi vangi panna me ei saa, kui me ka midagi avastame,» lausus Mägi. «Siis anname asja uurida majanduspolitseile.»

Eesti Telekomi finantsdirektor Tarmo Amer ütles, et on väärtpaberiinspektsiooni järelepärimise kätte saanud ja niipea, kui vastus on valmis, saadetakse see inspektsioonile tagasi. «Usun, et me saadame selle tagasi varem kui esmaspäevaks,» lausus Amer.

Ameri sõnul soovis väärtpaberiinspektsioon teada, millal aktsiate avalik müük toimus, kuidas aktsiad jaotuvad, millal avalikustati jaotuspõhimõtted. «Ühesõnaga, ei midagi hullu,» ütles Amer.

Mitu finantsallikat on väitnud, et Ühispank võis kasutada Eesti Telekomi aktsiate avaliku müügi käigus siseinfot, teades ette, et aktsiate jaotamisel saavad Eesti investorid kuni miljonikroonise ostupakkumuse korral kätte kõik soovitud aktsiad.

Eesti Telekomi suuremate investorite seas on mitu offshore-firmat, kelle taga on eestimaised investorid. Miljoni krooni eest sai aktsiaid näiteks firma Dole Investments, mis on registreeritud Tallinnas Rataskaevu tänavale. Eile olid selle maja uksed lukus ja aknal oli kiri, mille kohaselt müüakse selles majas eksklusiivkortereid. Suurärimees Neinar Seli ostis aktsiaid kahes jaos, ise ja oma firma nimel, mõlema pakkumuse suurus oli miljon krooni.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum