Tõnis Oja • 18. veebruar 1999 kell 22:00

Nõrk jeen rahuldab Jaapanit ja USAd

Dollari kurss tõusis eile peaaegu 120 jeenini, sest valuutaturgudel süveneb järjest enam veendumus, et Jaapan on huvitatud nõrgast rahvuslikust valuutast. Ilmselt on nõrgast jeenist huvitatud ka USA. Ühendriikide rahandusminister Robert Rubin keeldus vastamast küsimusele, mis puudutas Jaapani ametlike esindajate toetust nõrgale jeenile. Nädala algusest on saareriigi valuuta nõrgenenud juba 3,2 protsenti.

Üllatuslikult suur USA tootjahinnaindeksi tõus jaanuaris dollari kursile mõju ei avaldanud. Hulgihinnad kerkisid USAs tervelt 0,5 protsenti. Nii kiire hindade tõus ühe kuu jooksul toimus viimati 1996. aasta oktoobris.

Euroopas oli tähelepanu keskmes Euroopa keskpanga monetaarpoliitikat kujundava nõukogu koosolek, mis avaldas oma töö tulemused eile hilisõhtul. Analüütikud prognoosisid, et keskpank suudab vastu seista Saksamaa rahandusministri Oskar Lafontaine'i survele ja jätab kesksed intressimäärad muutmata. Eile õhtul oli dollari kurss 13,9328 krooni.

Langeva nafta hinna tõttu nõrgenenud Norra kroon veab tasapisi alla ka Rootsi valuutat. Euro suhtes langes Rootsi kroon eile 1,7505 kroonini.

Hetkel kuum