21. veebruar 1999 kell 22:00

Turul ägeneb võitlus klientide pärast

Investeerimisfirmade analüütikud ennustavad selleks aastaks Eesti pankadele senisest paremaid kasuminäitajaid. Parimad väljavaated on Hansapangal, kellele Hansa Investments ennustab 650 miljoni krooni suurust puhaskasumit.

Äripäev peab kasumiprognoosi realistlikuks.

Hansapank on laenudest ja väärtpaberitehingutest saadud kahjud suuremas osas maha kandnud, mistõttu ei ole oodata enam ebameeldivaid uudiseid 26. veebruaril avaldatavast konsolideeritud aruandest.

Ennustuse täitumise poolt ei räägi tõik, et panga juhtkond lubas 1998. a vähemalt 30protsendilist omakapitali tootlust ehk umbes miljardi krooni suurust kasumit. Küündis see aga vaid 50 miljoni kroonini.

1997. aastal sai Hansapank kasumit 446 miljonit krooni, panga näitajad olid siis aga praegusest kehvemad: bilansimaht ligi 14,43 ja omakapital 1,15 miljardit krooni. Praegu on need arvud vastavalt 21,6 ja 4,19 miljardit.

Toodud arvud näitavad, et pangal on eeldusi ennustatu saavutamiseks, pealegi ei peaks pangad analüütikute hinnangul tänavu kandama sellist kahju väärtpaberitehinguilt ja laenudelt nagu mullu.

Hansapank on mõne nädalaga suutnud parandada oma mainet, sellele aitas kaasa aktiivsem tegevus klientide teenindamisel. Pank pakub taas eluasemelaene ja on kuu aja jooksul alandanud mitu korda laenuintresse. See elavdab laenuturgu ja meelitab ligi uusi kliente. Samaaegu langetab pank hoiuste intresse.

Kui ettevõtluskliima ei näitaks paranemistendentsi, võiks prognoosi suhtuda teatud kahtlusega. Optimismi lisab see, et ka väljastpoolt vaadatakse Eestile hea pilguga. Reitinguagentuur Moody's kiidab Eesti madalat võlakoormust ja valitsuse jäika rahapoliitikat. Agentuuri hinnangul on Eesti ka väliskapitali spekulatiivse väljavoolu suhtes vähemtundlik kui enamik arenevaid turge.

Kasumiprognoos olnuks autoriteetsem, kui ennustuse käinuks välja pank ise, sest siis oleks pank endale vastutuse võtnud. Pärast Hansa Investmentsi teadet kerkis Hansapanga aktsia börsil ligi kümnendiku, 74,5 kroonini. Võib jääda mulje, et teabe avaldamise eesmärk oligi kergitada panga aktsia hinda.

Firma, kes tahab ka edaspidi tegutseda, ei saa lubada endale selliseid manipulatsioone. Hansa Investmentsi käitumise põhjusi tuleks otsida investeeringute turul alanud võitluses klientide pärast. Hansapangast lahkuv Rain Lõhmus plaanib investeerimispanga asutamist, mis võib hakata ohustama Hansa Investmentsi turuosa. Ja võitluses turu pärast ei tee ühelegi firmale paha, kui tema prognoos täppi läheb. See lisab usaldust ja toob uusi kliente.

Hetkel kuum