Peep Sooman • 2. märts 1999 kell 22:00

MMi medalid maksid paar miljonit krooni

Eesti nelja tippsuusataja -- Kristina ja Katrin Shmiguni, Andrus Veerpalu ning Jaak Mae -- aastased kulud ei ületa miljonit krooni ühe inimese kohta. Meeste spordikulud jäävad aastas poole miljoni krooni ligi, Kristina Shmiguni aastased kulud on ligikaudu 750 000 krooni.

Meeste suusamaratonis teise koha saavutanud Andrus Veerpalu treener Mati Alaver ütles eile, et hõbemedali hinda on raske kokku arvestada. Arvestada võib aastaseid kulusid või kogukulusid, mis Andruse karjääril kulunud, sõnas ta. Esimest neist on kergem teha, pealegi võime me ju niiviisi kõik arvestada, kui palju me elu jooksul kulutanud oleme, arutles Alaver. Tema sõnul on Veerpalu käesoleva aasta eelarve umbes 600 000 krooni. Ramsau oli selle aasta eesmärk, võib öelda, et MMi hõbemedal maksis pool miljonit krooni, sõnas Alaver. Tema kinnitusel toetab peale sponsorite Veerpalut ja Maed ka riik, kummagi mehe aasta kulude eelarve on üle poole miljoni krooni.

Ramsaus ühe hõbe- ja ühe pronksmedali võitnud Kristina Shmigun ei osanud eile Eestisse saabudes öelda, kui palju läksid tema medalid maksma. «No eks ta ikka üksjagu läks, küsige kevadel, siis teame täpsemalt,» lausus ta.

Shmigunide esindaja, Postimehe spordiajakirjanik Andrus Nilk ütles, et ega tema ka täpselt tea, kui palju Kristina Shmigunil medalite võiduks kulus, sest raamatupidamises pole numbrid veel lõplikult paika pandud. Ta arutles, et sponsoriraha ja stipendiumiga kokku tuleb Kristina Shmiguni aastane kulu ligi kolmveerand miljonit krooni.

Shmigunide viiest sponsorfirmast ühe, Finnair OY Eesti filiaali juhataja Juhani Pelanne ütles, et firma on suusatajaid toetanud lennureiside, mitte rahaga. Pelanne sõnul on tegu bartertehinguga, kus Shmigunid kannavad Finnairi reklaame ja selle eest annab ettevõte neile vastu lennupileteid. «Tasuta nad lennata ei saa, ikka maksavad reklaamiga,» lisas Pelanne.

Shmigunide peasponsori ASi Restor peadirektor Arsi Kook ütles, et nende firma toetab suusatajaid iga-aastase lepingu järgi rahaliselt. Ei taha numbrit öelda, mitte et see oleks saladus, aga võin valesti öelda, sõnas Kook. Viie sponsori peale kokku on toetus vist küll üle poole tema eelarvest, leidis Kook. Veel oleme andnud neile majaehitamisel tasuta nõu, ütles ehitusfirma juht. «Eks nüüd pärast medaleid peame Kristinat taas meeles, ootasime valitsuse toetuse otsuse ära, et mitte valitsust üle trumbata,» selgitas ta.

Täna kell 11.45 toimub Toompea lossis suusatajatele ja nende treeneritele pidulik preemiate üleandmine. Valitsus eraldas reservfondist 550 000 krooni ulatuses preemiaid, millest Kristina Shmigun ja Andrus Veerpalu saavad mõlemad 150 000 krooni, treenerid Anatoli Shmigun ja Mati Alaver 100 000 ning Jaak Mae 50 000 krooni.

Hetkel kuum