Tõnis Oja • 8 märts 1999

Dollar annab veidi järele

Eile jätkus euro tõus dollari suhtes. Saksamaa liidupanga president Hans Tietmeyer põhjendas Euoopa keskpanga otsust jätta kesksed intressimäärad muutmata euro liigse nõrkusega. Uudis ei mõjunud küll pommina, kuid suutis Ühendriikide valuuta kursi hoida alla 14,40 krooni taseme. Hans Tietmeyer on rahamaailmas endiselt autoriteetne isik, aga mitte enam Euroopa keskpanga intressikujundaja. Pärast seda, kui Euroopa keskpank on suures osas üle võtnud rahaliidu liikmesriikide keskpankade funktisoonid, Tietmeyer enam Vana Maailma montaarpoliitikat ei kujunda. Tema võimusesse on jäänud vaid oma autoriteediga mõjutada valuutakursse. Eile õhtul oli dollari kurss 14,3656 krooni.

Üldine arvamus, et Euroopa keskpank ei langeta ja USA Föderaalreserv ei tõsta intresse, jätab valuutakursid lähiajal väheliikuvaks. Ainsaks destabiliseerivaks jõuks jääb arvatavasti jeen. Dollari kõrge kursi tõttu jeeni suhtes realiseerivad paljud ettevõtted enne fiskaalaasta lõppu (Jaapanis lõpeb rahandusaasta 31. märtsil) oma dollaripositsioone, mis annab jeenile mõningast toetust. Pärast esimest aprilli on jeeni langus aga taas paratamatu.

Hetkel kuum