22 märts 1999

Umbrohi oli vaid maha tallatud

Teades politseijaoskonna kaotamisest Paldiskis, ei saa ma linna juhina rahulikult magada. Jõud tunnistab vaid jõudu ja kui meil seda pole, hakkab kuritegevus siin suurenema. Umbrohi Paldiskis pole maha niidetud, vaid ainult tallatud ja ootab, millal tallaja lahkub.

Politseijaoskonna kaotamisega võime me tühjaks teha kunagise K-komando taolise rühma tegevuse, kes kahe aastaga Paldiskis kurjategijate elu kibedaks tegi, neid vangi panna aitas või linnast põgenema sundis.

Kauplused, kel varem mitu katust peal, vabanesid neist ja minu teada ei maksa neist väljapressijaile praegu ükski. Ka teame, kust võimalikke kurjategijaid otsida. Kui ühe ettevõtja laps pantvangi võeti, alustas erirühm kahtlusaluste korterite läbiotsimist ja varsti oli tüdruk vabadusse lastud.

Politseijaoskonna kaotamine teeb mind rahutuks seda enam, et siinsed pätid teevad hulgast politseinikest vabanemise lootuses juba tegevusplaane.

Vanade kurjategijatega pole lugu nii hull. Neil on oma kindlad reeglid ja aumõisted. Kuni 1996. aastani oli mul nendega mitmeid kokkupuuteid. Nad tervitasid mind ja näitasid Kala?nikovi automaati. Mina vastasin tervitusele ja panin oma relvad auto armatuurlauale.

Noortega, praeguste koolilõpetajatega on lugu hullem. Oma varsaajuga võivad nad käituda ettearvamatult ja vastavad on ka tagajärjed.

Autor: Jaan Mölder

Hetkel kuum