24. märts 1999 kell 22:00

700 miljonit krooni Telekomi raha on läinud eelarve kuludeks

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Aili Ohlau ütles eile, et teisipäevaõhtuste operatiivandmete kohaselt oli aasta algusest eelarvesse laekunud kokku ligikaudu 5,5 miljardit krooni, sellest kolm miljardit Eesti Telekomi aktsiate müügist.

Eelarve kulusid on aasta algusest finantseeritud ligikaudu 3,2 miljardi krooni ulatuses.

Seega ületavad eelarve kulud laekumisi Eesti Telekomi aktsiamüügi tulu arvestamata umbes 700 miljoni krooni võrra.

Nimetatud summa katteks on riigikassa kasutanud Eesti Telekomi aktsiamüügi tulude arvel taastatud 575 miljoni krooni suurust kassatagavara ning Eesti Telekomi aktsiamüügitulu, mis on 700 miljoni krooni ulatuses arvatud riigivara võõrandamisest oodatavalt laekuvate riigieelarve tulude hulka.

Viimati nimetatud summast võib riigikassa umbes 170 miljonit kasutada piiranguteta, 430 miljonit on kavandatud konkreetsete investeeringute finantseerimiseks.

Riigikassa vabade vahendite viie pangapäeva keskmine summa on 701,8 miljonit krooni.

Ohlau märkis, et riigikassa ei pea praegu otstarbekaks kinni pidada valitsuse otsusest, mille kohaselt riigieelarve kassalisel täitmisel tekkinud vaba jääk ja riigieelarve kassatagavara ei tohi viie pangapäeva keskmisena ületada 600 miljoni krooni piiri.

Väikeste summade lühiajaline paigutamine on suurte tehingukulude tõttu ebaotstarbekas, selgitas Ohlau.

Autor: BNS

Hetkel kuum