Toomas Truuverk • 28. märts 1999 kell 22:00

Investorid on ettevaatlikud

Aktsiate hinnad tegid Tallinna börsil reedel tagasihoidlikus kauplemise läbi väikese tõusu ja ÄP indeks sulgus börsipäeva lõpul 0,58% neljapäevasest sulgemistasemest kõrgemal, 342,69 punktil.

Märkimisväärset käivet näitas reedel taas ainsana Hansapanga aktsia. Aktsia hind jäi samas muutumatult 84,75 kroonile. Päeva jooksul ei suutnud erilist huvi aktsia vastu tekitada ka Hansa Investmentsi korrigeeritud hinnaprognoos, mille kohaselt tõuseb Hansapanga aktsia kuuajalises perspektiivis 95 kroonile ja aastases perspektiivis 110 kroonile.

Eelmist, 18. veebruaril avaldatud Hansa Investmentsi raportit Hansapanga ja tema aktsia kohta, milles prognoositi aktsiale vastavalt 80- ja 95kroonist hinnataset, peetakse viimase kuu liideraktsiate tugeva hinnatõusu üheks põhjuseks. Reedel 15 krooni võrra tõstetud hinnaprognoos kohe kiiret hinnatõusu ei põhjustanud. Kui seda ei tule ka täna, võib oodata pigem lühiajalist korrektsiooni allapoole.

Investoreid hoiab pinges ja muudab ettevaatlikuks ka jätkuv sõjategevus Kosovos. Eriti on seda tunda välisinvestorite osas, kes maaklerite sõnul ei ilmuta hetkel just suurimat aktiivsust. Välisinvestorite puudumine on ka üks peamisi käibelanguse põhjuseid viimastel päevadel.

Tallinna börsi teine suuraktsia (peale Hanspanga aktsia) Telekomi aktsia leidis reedel kauplemist vaid 15 tehingus ja aktsia päevakäive ulatus napilt üle miljoni krooni. Telekomi aktsia hind kerkis reedel kohalike investorite ostukorralduste tulemusel 1,27%, 106,5 kroonile, olles ühtlasi üks peamisi indeksi kergitajaid.

Telekomi aktsia sulguski reedel kõige kõrgemal just Tallinnas. Londonis jäi sulgemishinnaks 105,1 kr ja Saksamaal ca 105--106 krooni. Võib arvata, et Eesti investorid ei suuda aktsia hinda siiski kuigivõrd liigutada ja juba täna hommikul peaksid hinnatasemed eri turgudel üksteisele lähenema. Kui Londonis ostuhuvi ei teki, tähendab see paratamatult Telekomi aktsia hinna langust Tallinna börsil.

Hetkel kuum