• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pärnu Optiva maandumisplatsita

  Optiva Panga Pärnu pangakontori arhitektuurikonkursil pakkusid arhitektid katusele üksteise võidu helikopteri maandumisplatsi, millest pank kokkuhoiu mõttes loobus.
  Et ehitusaja sisse jäi ehituse algse tellija Forekspanga reorganiseerimine Optiva Pangaks, siis üritas FKSM projektijuhi Raivo Fridolini sõnul ehituse külmutamise või peatamise kartuses kiirustades võimalikult kaugele jõuda, et panga uutel omanikel poleks otstarbekas projektist loobuda. «Meil oli tellijaga väga hea koostöö ja pangapoolne esindaja Mati Sumberg lubas meid ehituse seiskamisest kohe informeerida, et ehitaja ei peaks kannatama,» märgib Fridolin. «Seda õnneks ei juhtunud ja me ei pidanud tööd päevakski katkestama.»
  Ehituse ajal vahetus tellija nime kõrval ka ehitusfirma silt, sest projekti alustanud Koger & Sumberg jõudis vahepeal ühineda FKSMiks, kuid ehitusfirmade ühinemine Optiva Kinnisvara juhataja Ain Musta kinnitusel tellijat ei puudutanud.
  Majaehitusele pani piirid krunt, mis on äärest ääreni täis ehitatud. Varem asus seal nõukogude-aegne tarbijate ühistule kuulunud kahekorruseline hoone. Enne ehitust uuris selle alla jäävat pinda muinsuskaitse, kes avastas krundilt vana kalmistu jäänused. Väljakaevamiste tõttu viibis ehituse algus kuu aega.
  Hoone arhitektuur on saanud mõjutusi nii panga Tallinna peahoonelt kui ka kõrvalasuvalt kaubanduskeskuselt. Kordumatu on niiskuskindlast vineerist läbi kahe korruse ulatuv avatud õhuruumiga ovaal, mida ümbritseb roostevabast terasest võrk. Kolmandalt korruselt pääseb selle kohal asuvale terrassile. Hoone ühel küljel jookseb läbi teise ja kolmanda korruse klaasfassaad.
  Kinnisvaraprojekt lähtus hoone jaotuses Optiva pangakontori vajadusest teenindus- ja büroopinna järele, kuid hoone kuulub kinnisvarafirmale ja pank rendib seal pinda. Pangakontori jaoks poleks olnud mõtet tervet hoonet ehitada. Ülemised kaks korrust on puhtalt rendipinnad. Projekti tasuvusajaks on arvestatud 8--10 aastat.
  Hoone asub soodsas kohas Pärnu kesklinnas suure arengupotentsiaaliga jõepiirkonnas. Kõrval paikneb Port Arturi kaubanduskompleks, mille juures on head parkimisvõimalused.
  Ehituskvaliteeti hindan hindega hea -- ehitaja sai tööga üllatavalt hästi hakkama. Esialgne hirm väljastpoolt Tallinna pärineva ehitusfirma suhtes osutus asjatuks. Nad on kindlad partnerid, kellele pole midagi ette heita. Kui Tallinna peamaja ehitusel kasutasime osaliselt välisspetsialiste, siis Pärnus olid kõik koostööpartnerid Eestist. Ehitajate, projekteerijate ja teiste projektiga seotud inimeste oskused andsid positiivne kogemuse.
  Pärnu jõeorupinnas nõudis hoonele vesiliiva tõttu 14--18, kohati 21meetristest vaiadest vundamenti. Kuna muinsuskaitse oli pinnase 3,5 m sügavuselt läbi töötanud, oleks saanud ehitada ka nullkorruse, kuid majanduslikult polnud see otstarbekas. Pangahoone polnud ehituslikult keeruline, kuid projektijuhtimistöövõtu tõttu oli ehitusaeg küllaltki lühike ja pingeline.
  Alltöövõtjatega lepinguid sõlmides määrasid konkursil hinna kõrval väga palju tarnetähtajad, otsused tuli langetada viimasel minutil. Pank luges raha täpselt ja tundis üksikasjade vastu palju suuremat huvi kui tavaline tellija.
  Konkurssidel küsis ta kahe sõelale jäänud firma vahel valides kummaltki õiendiga lõplikku hinda, millest need polnud nõus enam taganema. Et ehitus langes ehitustööde talvisele mõõnaajale, siis olid mõned firmad teatud töid nõus tegema isegi alla omahinna, et talv üle elada. Tänu sellele õnnestus pangal raha kokku hoida, mis on tellija poolt väga õige lähenemine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Lemmikuhoidja Laura: see on mu unistuste töö!
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.