• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kust saab riik kokku hoida miljardi?

  Eelarve on kokkuleppeline asi ja täpselt nii suur, kui ta otsustatakse teha. Ma olen veendunud, et teatud osa majanduskulusid saab kärpida, aga mitte nii, et kõigil võrdselt. Osalt saab palgakulusid kärpida, sest mõne allasutuse osatähtsus või töö väheneb. On valdkondi, mis lähevad üle erasektorile või mille töömaht väheneb.
  Investeeringud, eeskätt remont -- kas teeme mingid ametiruumid kaunimaks sel või tuleval aastal -- midagi ei juhtu. Sealt ei saa sadasid miljoneid, aga kümneid küll.
  Muidugi iga minister tahab just täna juurde, olgu see kaitseminister või kes iganes, aga kõike ei ole vaja ju täna teha -- kui üks perekond on vaene, siis mõnda kulutust lihtsalt ei tehta.
  Säästueelarvet pole vaja. Kogu show on tehtud selleks, et aasta lõpul teatada, kui hästi on valitsus töötanud ja kui palju on raha juurde tulnud. Esimeses kvartalis on alalaekumine alati suur. Selle peale aprillis kõiki erutada on poliitiline, mitte finantsiline üritus.
  Valitsusel on vabu vahendeid üle 4 miljardi krooni. Andsime 1,2 miljardit stabilisatsioonireservi, lisandus 3 miljardit Telekomi müügist, 300 miljonit viimane osamaks Merelaevanduse müügist. Ma ei väida, et see tuleks täielikult ära kasutada, aga võib sealt võtta pool miljardit investeeringuteks. Saaksid ehitusfirmad tööd ja laekuksid ka maksud. Praegu istub valitsus sellel nagu kass otsas.
  Kui kokku hoida tuleb, siis ma ei alustaks ettevõtete vabastamisest tulumaksust. See kõlab natuke võikalt, et vabastame ettevõtted 1,6 miljardist ja siis võtame mitteettevõtjatele, kes moodustavad siiski Eesti riigi kodanike enamuse, minevast rahast maha. Kui see 1,6 miljardit laekub, pole säästueelarvet vaja teha.
  Esimese tööna ma ei viiks seda koalitsiooni lubadust ellu, vaid ootaks, kuni natuke paremaks läheb. Kui selgub, et olukord on ikka nii halb, et sellest ei piisa, ma vaataks neid investeeringuid, mis puudutavad valitsusasutusi. Ja ma ei läheks kallale regionaalsetele investeeringutele.
  Konstruktiivse lahenduse variante on, mis aga mingitel tehnilistel põhjustel ei pruugi meeldida. Tegelikult tuleks täna püüda kõiki jooksvaid kulusid kokku hoida. Peale selle peab loobuma mõnest investeeringust ja mõned tõstma jooksvast eelarvest välja, et teha need ära Telekomi müügist saadud raha arvel. Praegu oleme a priori seisukohal, et see on täiesti puutumatu tagavara. Võib olla 20% võiks võtta investeeringuteks.
  Ei tohiks minna nende investeeringute kallale, mis on produktiivsed. Ma mõtlen nüüd oma endise rea ehk infrastruktuuri peale. Et mitte minna lihtsama vastupanu teed -- võtame maanteedelt 100 miljonit ja probleeme pole. On küll. Loodan, et vähemalt programmide kallale ei minda
  Mõne katuseparanduse või aknavahetusega kannatab ehk järgmise aastani. Ent tulemas on kohalikud valimised ja nn koolikatuste ja kultuurimajade efekt toimib.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.