Kristina Traks • 25. aprill 1999 kell 22:00

Kebina uus turuaktsioon

«Kebina palus jah meilt laenu, lubas augustis-septembris tagasi maksta,» sõnab Nõmme turu lihakarnis kaupleva firma tundmatuks jääda sooviv omanik. «Ega see polnud mingi kohustus talle raha anda, vaid igaühe südametunnistuse asi,» räägib ta.

Mitmed teisedki Nõmme turul tegutsevate putkade müüjad kinnitavad, et turu peremees käis neilt raha küsimas. Enamik müüjatest ka laenas Kebinale raha. Kui palju Kebina üldse turult raha kokku laenata võis, ei oska müüjad arvata.

Mati Kebina ütleb, et palus tõepoolest turul kauplejatelt laenu, sest raha asfalteerimistööde eest oli vaja kohe välja maksta. Kokku maksis Nõmme turul uue asfaldi panemine 580 000 krooni, millest turumüüjate käest saadud raha on Kebina väitel vaid väike osa. «Ma ei näe probleemi, miks ei oleks võinud laenata,» lausub Kebina. «Kõik said vastava kirja ja saavad oma raha ka tagasi.»

Kas Kebinal oli vaja raha kiiresti turule paigutada sellepärast, et muidu oleks turg käest ära võetud? Kebina sõnul ei saa linn temalt turgu niisama ära võtta. «Ma ei saanud investeerida enne, kui turu maa kinnistusse kanti. Aga nüüd on see tehtud ja mingeid takistusi enam pole,» selgitab ta.

«Tundub, et Nõmme turul hakkab tõesti olukord muutuma,» sõnab Nõmme linnaosavanema asetäitja Jüri Jõgeva. «Me oleme Kebina käest nõudnud turu kordategemist, aga seni tegi ta vaid hädavajalikke investeeringuid.»

Kebina esitas Nõmme linnaosa valitsusele turu kordategemise graafiku ja investeerimisplaani. Selle järgi peaks tulevaks kevadeks olema 3 mln krooni eest renoveeritud Nõmme turu lihakarn ja poolteise aasta pärast valmis uus 12--15 mln kroonine turupaviljon.

Nõmme turu rentnikuks sai Kebina neli aastat tagasi. Tema firma AS NT Kaubandus võttis turu rendile 25 aastaks kohustusega investeerida turule 4 miljonit krooni. Kuna lubatud miljonid on senimaani investeerimata, otsustas linn turu maha müüa. Linnaametnikud olid turule uue omanikugi välja valinud, jättes Kebina NT Kaubanduse konkursist kõrvale. Praegu arutavad turuga seonduvat Tallinna linnavolikogu komisjonid ja pole teada, kas turg müüakse või mitte.

Paar kuud tagasi sai Kebinal linnaametnike keerutamisest ja lubadustest mõõt täis ja ta tunnistas üles, et on mitmele kõrgele ametnikule pika aja jooksul altkäemaksu andnud. Nädal hiljem võttis mees oma tunnistuse tagasi. Sellegipoolest oli ta algatanud Eesti suurima altkäemaksuafääri, kus rahasummad olid kuuekohalised. Nüüd väidab Kebina, et poolteist kuud pole kapo teda enam ülekuulamiskutsetega tülitanud ja kogu lugu on unustatud.

Hetkel kuum