Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Stabiilse renditulu äripinnalt tagavad korralikud rendisuhted

  Rendisuhte loomine kinnisvara omaniku (rendileandja) ja rentniku vahel on kinnisvarainvesteeringute turul üks olulisemaid protsesse -- jättes kõrvale spekulatiivse kasusaamise hinnamuutustelt on rendi(üüri)tulu peamine kinnisvara tootluse allikas. Seejuures tõstab igasuguse rendisuhte tähtsust veel see, et tavaliselt sõlmitakse lepinguid Eesti mõistes küllalt pikaks ajaks -- keskmiselt 3 kuni 5 aastaks.
  Kuna meie majanduselu areneb tsükliliselt, peab rendileandja olema valmis läbima koos rentnikega mõõnaperioode.
  Nii nagu iga ärisuhte loomisel tuleb ka pikaajalise ja stabiilse rendisuhte loomisel silmas pidada mõlemapoolset kasu. Selgelt ühele lepingupoolele ülikasulik leping ei pruugi kuigi pikaks ajaks kehtima jääda.
  Tunduvalt kergemaks muudab elu see, kui kinnisvara omanik ja rentnik suhtuvad vastastikku kui äripartneritesse, mitte kui vastastesse. Oluline on pidev suhtlemine rentniku või rentnikega.
  Kontakti tihedus oleneb muidugi olukorrast, kuid igal juhul on mõlemal poolel teist ära kuulates midagi õppida. Majaomanik saab tagasisidet majaga seonduvate probleemide osas, mida ise ei pruugi märgata (või mida tema eest varjatakse).
  Rentnikul on aga kasulik, eriti kui rendileandjal on pikem kinnisvaraalane kogemus, saada nõuandeid rendipinna otstarbeka kasutamise, valve vms kohta.
  Osa kinnisvara puhul on isegi tavaline, et rendileandja või tema esindaja nõustab oma rentnikke ka äritegevuse suhtes. Olukorras, kus on tähtis kinnisvara kui terviku toimimine (näiteks kaubanduskeskused, kaubamajad jms), on tihe koostöö hädavajalik.
  Kui laekub info probleemide kohta (rentnik tahab hinda alandada, lahkuda, ei ole maksnud ei renti ega kommunaalkulusid vms), reageeri kohe. Püüa leida kontakti rentniku esindajaga (makseprobleemide puhul esmalt võib-olla raamatupidajaga) ning uuri, milline on tema arvamus olukorra kohta. Kui kontakti saada ei õnnestu, tee sellest oma järeldused -- valmista ette tegevusplaan.
  Hoidu ülereageerimisest -- enamasti piirduvad näiteks makseprobleemid paarikuulise ajatamisega. Viivisteadete ja trahviarvete või isegi pankrotihoiatusega usalduslikku suhet üles ei ehita.
  Ülepeakaela tegevusse tormates (näiteks ruumide jõuga ülevõtmiseni välja) võib välistada igasugused hilisemad leppimisvõimalused, peale selle kaasa tuua vastaspoolelt ebameeldivad kahjunõuded. Ära kunagi mine isiklikuks, suhtu probleemidesse kui lahendatavatesse ülesannetesse ning ole avatud kompromissideks.
  Kasuta advokaadi abi, kellel on kinnisvaravaidluste alal kohtupraktika. Viimane on Eestis küll veel vähene, kuid tasub igal juhul arvestamist. Omapäi tegutsemine viib enamasti lihtsalt suuremate kahjudeni.
  Ära unusta raha aegväärtust -- iga kaotatud (rendi)päev on selgelt mõõdetav saamatajäänud raha hulk. See peaks omanikku sundima ülimale operatiivsusele. Tegelikult on mõlema poole jaoks kiire lahenduse leidmine parim.
  Käitu vaoshoitult, aga järjekindlalt, püüa hinnata piiri, kus kompromiss muutub vastaspoolele aja võitmise vahendiks. Isegi tuliste vaidluste käigus tekkinud ja esmapilgul väheolulised kokkulepped tuleks sõlmida kohe kirjalikult, hiljem ei pruugi see õnnestuda.
  Püüdes ennetada ootamatut vakantsust, võiks juba enne lõpliku lahenduse selgumist avalikustada info võimaliku vabaneva pinna kohta.
  Autor: Ville Jehe
 • Hetkel kuum
Lenno Uusküla: inflatsioon – mis tõi meid siia ja mis viib meid edasi?
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tööstur praegusest olukorrast: õpetame töötajaid ümber, aga ei koonda
Oleme praegu keskendunud sellele, et oma töötajaid rotatsiooni korras ümber õpetada teistele töökohtadele, mis on tõhusamad, rääkis ventilatsiooniettevõtte ETS NORD juhatuse esimees Urmas Hiie.
Oleme praegu keskendunud sellele, et oma töötajaid rotatsiooni korras ümber õpetada teistele töökohtadele, mis on tõhusamad, rääkis ventilatsiooniettevõtte ETS NORD juhatuse esimees Urmas Hiie.
Kuidas ETFidest maksuefektiivselt tulu kätte saada
Kuidas käib ETFidelt teenitud tulu maksustamine juhul, kui investeerime neisse ettevõtte alt?
Kuidas käib ETFidelt teenitud tulu maksustamine juhul, kui investeerime neisse ettevõtte alt?
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Tippjuhi õppetund skandaalist: isegi kui tõde on valus, tuleb see välja öelda
Saates "Juhi jutud" on külas Eesti parimaks rahapesuvastase võitluse eksperdiks nimetatud Rahapesu Andmebüroo juht Matis Mäeker, kes räägib, miks on kriisid head ja mida on ta keerulistest ning skandaalideks paisunud hetkedest õppinud.
Saates "Juhi jutud" on külas Eesti parimaks rahapesuvastase võitluse eksperdiks nimetatud Rahapesu Andmebüroo juht Matis Mäeker, kes räägib, miks on kriisid head ja mida on ta keerulistest ning skandaalideks paisunud hetkedest õppinud.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Venemaa kaotas nafta-gaasitulust poole
Venemaa eelarvesse on selle aasta viie kuuga laekunud 19 protsenti vähem tulu kui aasta tagasi, eriti suur kukkumine on tabanud nafta- ja gaasitulusid – 50 protsenti, kirjutab Vene väljaanne Kommersant.
Venemaa eelarvesse on selle aasta viie kuuga laekunud 19 protsenti vähem tulu kui aasta tagasi, eriti suur kukkumine on tabanud nafta- ja gaasitulusid – 50 protsenti, kirjutab Vene väljaanne Kommersant.
Vabade töökohtade arv kahanes 12 protsenti Koondamised puudutasid 6000 inimest
Selle aasta esimeses kvartalis oli Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides kokku 11 461 vaba ametikohta, mida on 12% vähem kui mullu samal ajal, teatas statistikaamet.
Selle aasta esimeses kvartalis oli Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides kokku 11 461 vaba ametikohta, mida on 12% vähem kui mullu samal ajal, teatas statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.