Toomas Truuverk • 13. mai 1999 kell 22:00

Turg oli ettevaatlik ja väheaktiivne

Turuosalised ootasid ärevusega, millist järelmõju Venemaa sündmused aktsiaturgudele, teiste hulgas ka Tallinna börsile avaldavad. Kuna olulist uut informatsiooni Venemaa poliitiliste sündmuste kohta ei tulnud, püsisid börsid küllalt stabiilsed. Investorid oli ettevaatlikud ja erilist kauplemisaktiivsust ei ilmutanud.

Tallinna börsi ja vabaturu kogukäive ulatus eile ligi 20 miljoni kroonini, kuid sellest hoolimata võib kauplemist tervikuna pidada väheaktiivseks, sest suure osa päevakäibest, täpsemalt 8,16 miljonit krooni, andis EVP. Sellest omakorda 5,9 miljonit krooni andis üks suuremahuline tehing. ÄP indeks taganes päevaga 0,45% võrra ja sulgus börsipäeva lõpul 359,53 punktil.

Aktsiatest leidis investorite poolt eile kõige elavamat kauplemist Tallinna börsi enim Venemaaga seotud aktsia -- Norma aktsia. Iseenesestmõistetavalt tegi aktsia Venemaa sündmuste valguses läbi languse. Tuleb tunnistada, et Norma aktsia liikus eile isegi oodatust mõnevõrra rahulikumalt.

Olulises osas Venemaa suurima autotootja heast käekäigust sõltuva Norma puhul oleks võinud Venemaa peaministri tagandamine ja presidendi vastu algatatud tagandamisprotsessist tingitud poliitiline ebastabiilsus tekitada aktsiaomanikes rohkem ärevust, kui 2,24protsendine hinnalangus seda iseloomustab.

Peale Venemaa sündmuste tasub täna tähelepanelikumalt jälgida ka pangasektorit, sest hiljemalt esmaspäeva keskpäevaks selguvad pankade aprillikuu majandustulemused. Paaril viimasel kuul on Optiva Pank avaldanud need aga juba päeva võrra varem.

Eile pangasektoris midagi väga olulist ei juhtunud, kui mitte märkida, et Ühispanga aktsia oli üks kahest aktsiast, mis päeva plusspoolel lõpetas. Ühispanga aktsiat toetas taas aktiivne kauplemine Saksamaa börsidel, Frankfurdis ja Münchenis vahetas omanikku kokku 123 430 aktsiat koguväärtusega 3,5 mln krooni.

Hetkel kuum