• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dividendide tulumaks

  Edukalt töötavatel ettevõtetel on käes dividendide jaotamise aeg. Tulumaksuseaduse paragrahvis 32 sätestatu kohaselt peab ettevõte dividendide väljamaksmisel maksma tulumaksu 26/74 ulatuses dividendide summast. Nimetatud maksusumma kantakse riigieelarvesse hiljemalt dividendide väljamaksmise kuule järgneva kuu 25. kuupäevaks.
  Sama paragrahvi sätete alusel võib ettevõte dividendidelt tasutud maksusumma maha arvata oma tasumisele kuuluvast tulumaksust. Järelikult on otstarbekas dividendid välja maksta ja sellega seonduv tulumaks riigile tasuda enne tuludeklaratsioonis arvestatud eelmise aasta lõpliku tulumaksu tasumise tähtpäeva, mis on enamikule ettevõtetest 30. juuni.
  Kui dividendidelt tasutud maksusumma on aasta jooksul ettevõtte tasumisele kuuluvast tulumaksust suurem, on ettevõttel õigus nimetatud vahe maha arvata oma järgmistel aastatel tasumisele kuuluvast tulumaksust.
  Kui ettevõtte omandis on vähemalt 5 protsenti teise ettevõtte osa- või aktsiakapitalist, luuakse arvestuslik dividendiarve, kus kajastatakse teiselt ettevõttelt saadavate dividendide summa. Oma osanikele dividendide maksmisel arvatakse väljamakstavate dividendide summa dividendiarvelt maha ja selles ulatuses makstud dividendidele eespool kirjeldatud dividendide tulumaksu tasumise kohustus ei kehti.
  Residendist osanikule on dividendid maksuvabaks tuluks, aga mitteresidendile, kellele kuulub vähem kui 25 protsenti dividende maksva ettevõtte osa- või aktsiakapitalist, dividendide maksmisel peab ettevõte ka 26 protsenti tulumaksu kinni pidama. Kui mitteresidendi osalus Eesti ettevõtte aktsiakapitalis on 25 protsenti või suurem, siis temale makstavalt dividendilt tulumaksu kinni ei peeta. Kui välisosanik on aga maksulepinguosalise riigi resident, ei saa temale makstavatelt dividendidelt Eestis kinnipeetud tulumaks üldjuhul ületada 15 protsenti dividendide summast.
  Autor: Jüri Kalda
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Fotod: varju hoidnud ERIALi niiditõmbajad astusid kohtu ette
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.