Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hinnalangus kukutab veofirma teenistust

  Asmar Veod teenib iga kuu 300 000 krooni võrra vähem kui aasta tagasi. Kevadel ennustas firma juhataja Maret Mitt enamikule Eesti veofirmadele pankrotti, mille peamine põhjus on veohindade langus.
  Viie veokiga opereerivat firmat juhtiv Mitt ütleb, et tema firma on vaatamata veoturul toimuvale tormilisele vähempakkumisele püüdnud säilitada teistest veofirmadest kõrgemat hinnataset. Peamiselt on see õnnestunud tänu eksportvedude püsikliendile Viisnurgale.
  Eelmise aastaga võrreldes on firma kuukäive langenud siiski 0,8 miljonilt kroonilt 0,5 miljonile. Kliente ja hinda on kaotatud importvedudel, kuigi mõned firmad on Miti väitel pärast paari kuud taas Asmarilt veoteenust ostma hakanud. «Odav teenus ei ole hea teenus,» lausub Mitt. Ta selgitab, et odav vedaja võtab koorma peale, kuid pool autot on veel tühi ja ta ootab koorma täitumist ka järgmise nädala. «Kui klient ootab 2-3 nädalat kaupa, mida tahtis Eestisse saada ühe nädalaga, siis ta lõpuks loobub sellest odavast teenusest,» räägib Mitt.
  Veebruaris saatis Mitt ERAA-le kirja, milles väidab, et veofirmadevaheline vähempakkumine on 4-5 aastaga veohindu langetanud ligi kaks korda. Tormiline hindade langus algas 1997. aastal, kui iga soovija sai eriti soodsatel liisingutingimustel soetada veoki ja hakata vedusid tegema. Paljud olid endised autojuhid, kes teadsid vaid autoveo tehnilist poolt, kuid ei jaganud midagi majandamisest ning lasid hinnad alla.
  Kindlasti on veohinnad aastaga meie jaoks langenud. Näiteks võib tuua Soome-veod, mis on meie jaoks kõige suurema mahuga, ulatudes suvekuudel 40--50 autoni kuus. Kui aasta tagasi maksis autokoorma kauba Soomest toomine kuni 13 000 krooni, siis täna on selle veohind 10 500 krooni.
  Ilmselt töötavad veofirmad praegu ilma kasumimarginaalita ellujäämise nimel. Meile tekitab aga Soome-vedude hinna langus kokkuhoidu ligi 100 000 krooni kuus.
  Soome-vedude hinna langus pole erandlik. Samamoodi on hinnad 2000kroonise suurusjärgu võrra langenud Poola, Tshehhi, Itaalia jt riikide vedudel.
  Vaid paaril nädalal on õnnestunud vedajatel tõsta importvedude hinda. Kui mingisse regiooni on eksporti vähe, pole seal ka autosid importvedudeks. Vedajad teavad, et nõudlus importvedusid teostavate autode järele tõuseb järsult ning tõstavad oma hinnad kohe üles. Samas pole kõrge hinna pärast ükski pikaajaline koostööpartner ära langenud. Alati oleme jõudnud kokkuleppele.
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Nasdaq 100 kannatas kuu suurima languse käes
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.