Tõnis Oja • 9. juuni 1999 kell 22:00

Dollari kursitõus on raugemas

Saksamaa ja Jaapani head majandustulemused ning lootus sõjategevus Jugoslaavias peatselt lõpetada kergitasid eile euro kurssi teist järjestikust päeva. Toetust sai ühisraha ka Saksamaa riigipanga tulevaselt presidendilt Ernst Weltekelt, kes väitis teisipäeval pärast finantsturgude sulgemist, et ühisraha kursilangus annab põhjust muretsemiseks. Austria rahandusminister Rudolf Edlinger avaldas eile koguni lootust, et euro tugevneb 1,15 dollarini.

Esialgu jääb nii kõrge kurss veel ulmevaldkonda, kuid kui Kosovo rahuplaanist saab asja ja Saksamaalt ei tule ebameeldivat makromajanduslikku näitajat, võib ühisraha viimaste päevade uudiste najal tõusta 1,06 dollarini.

Jaapani peaministri Keizo Obuchi pressiesindaja teatas eile mitteametlikult, et saareriigi majandus näitas selle aasta esimeses kvartalis esmakordselt pärast kuut järjestikust languskvartalit tõusu. Ametlikult avaldatakse Jaapani sisemajanduse kogutoodang täna. Jeen, mis on viimastel päevadel tasapisi kerkinud, olulist tõusu siiski ei teinud, sest samas tulid rahandusministeeriumist hoiatused, et valuutaturgusid jälgitakse hoolega. Maakeeli ümber pannes tähendab see, et ministeerium pole huvitatud jeeni liigsest tugevnemisest.

Hetkel kuum