Viktoria Korpan • 20. juuni 1999 kell 22:00

Kõnealustamistasu tulek vähendas kõnede arvu

«Kõnede arvu vähenemine toimub maikuus iga aastal,» rääkis Kalm. «Me ei näe kõnealustustasu rakendamisega seoses suuri muutusi.» Ta ei soovinud kommenteerida, kui palju tulu Eesti Telefon kõnealustamistasu pealt sai.

Trükikoja ASi Iloprint tegevdirektor Rain Kaarma rääkis, et kõnede arv ei ole muutunud, kuid trükikoja mai telefoniarve oli aprilli omast kolmandiku võrra suurem. «Ei saa ju nii, et nüüd peame helistama harva ja pikalt rääkima, et oleks odavam,» sõnas Kaarma.

Iloprinti raamatupidamise arvestuse kohaselt oli kohaliku kõne minuti hind keskmiselt 45 senti tippajal ja 28 senti soodusajal. «Oleme sunnitud Eesti Telefoni teenuseid kasutama, sest alternatiivi ei ole,» tõdes Kaarma.

Kõige rohkem sooritatakse Eesti Telefoni andmetel kolmeminutilisi kõnesid. Kohaliku kõne hind on praegu 16 senti minut ning kui liita kõne alustamistasu, tuleb kolmeminutilise kõne ühe minuti hind 32 senti, mis oli kohaliku kõne minutihind enne kõnealustamistasu rakendamist.

Eesti Telefoni uus kõnehinna arvestamise struktuur rakendus 1. mail, mille kohaselt kohaliku kõne minutihind alanes 50 protsenti ja riigisisese kaugekõne hind 22 protsenti.

Eesti Telefoni kliendid näevad oma juunikuu telefoniarvetel eraldi väljatooduna kõneminutite kogusummat, kõigi tehtud kõnede arvu ja nende kõnede arvu, millele on rakendatud kõne alustustasu. Eesti Telefoni pressiesindaja sõnul ei näidatud maikuu arvetel kõnealustustasu eraldi arveldustarkvara ümberhäälestustööde tõttu. Otsus viia kõnealustustasu rakendamine kolmandalt sekundilt kaheksandale sekundile tehti alles aprilli lõpus, mil kogu arveldustarkvara oli juba häälestatud kõnealustustasu arvestamisele kolmandast sekundist.

Kõnealustustasu jääb pärast kaheksandal sekundil ühenduse saamist kehtima 1999.aasta lõpuni. 2000. aastal lüheneb kõne alustustasu rakenduse aeg kuni ühenduse kolmanda sekundini.

Eesti Telefoni kontserni 1998. aasta netokäive oli 1968 miljardit krooni ja puhaskasum 263 miljonit krooni. Tänavu olid Eesti Telefoni esimese kvartali kogutulud 577 miljonit krooni.

Hetkel kuum