Toomas Truuverk • 1. juuli 1999 kell 22:00

Hansapanga aktsia vedas börsi tõusule

Tallinna börs võttis eile pärast paarinädalast nõrkushoogu pangasektori vedamisel kindla suuna ülespoole.

Väike paranemine toimus tegelikult juba üleeile, kuid eile said aktsiaturud üle maailma täiendava positiivse impulsi USA keskpanga avatud turu komitee istungilt, mis otsustas küll lühiajaliste laenud intressi 0,25 protsendipunkti võrra tõsta, kuid teatas, et tuleviku suhtes ollakse küllalt neutraalselt meelestatud ja ilma erilise põhjuseta lähiajali intressitasemete muutmist oodata enam ei ole.

Tallinna börsil kanaliseerusid positiivsed meeleolud suures osas Hansapanga aktsiasse, mille hind kerkis päevaga 6,21% võrra, 77 kroonile, s.o tasemele, kus ta oli enne Suprema kliendi suurt müügiorderit.

Hansapanga maakler Romet Tepper ütles Hansapanga aktsia liikumist BNSile kommenteerides, et ostjad olid eile siiski peamiselt kohalikud investorid. Tepperi sõnul oli ostuhuvi aktsia vastu väga agressiivne ja seda kuni börsipäeva lõpuni.

Kaks teist Tallinna börsi juhtaaktsiat, Telekom ja Ühispank jäid eile päeva kokkuvõttes siiski napilt miinuspoolele, langedes vastavalt 0,5% ja 0,76%. Päevasiseselt vaadates liikus Telekom tegelikult tõusvalt, kerkides ennelõunase 98,25kroonise miinimumtasemega võrreldes sulgemise hetkeks ca 1,5%. Londoni börsil püsis Telekomi aktsia küllalt rahulikult 99,2--99,6 kroonil.

Börsi eilne suurim tõusja oli taas Tallinna Külmhoone aktsia, mis naudib jätkuvalt Eestimaa vallutanud jäätisebuumi. Eile avaldatud viie kuu näitajate põhjal püsis ettevõte enam-vähem möödunud aasta taseml. Kuulduste järgi on suvi alanud aga üliedukalt.

Hetkel kuum