Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pank maksis mõttetult

  Vastupidiselt eelmise nädala Äripäeva turundusrubriigis öeldule väidan, et pole mõtet arutada, kas Hansapanga uus logo on oma hinda väärt. Minu arvates oli logo vahetamine põhimõtteliselt vale otsus, mis on turule üksnes halbu signaale saatnud ning suure hulga aktsionäride raha raisanud.
  Kaubamärgi ja sellest tuleneva imago põhilisi väärtusi on järjepidevus. Ehk lahtiseletatult tähendab see seda: kui töötab, ära muuda!
  Mina kui Hansapanga klient ei näinud mitte ühtegi põhjust vanast logost loobuda. Vastupidi. Pärast omanike vahetust ning kaubamärgiks muutunud juhtide lahkumist oleks panga põhiline mure pidanud olema stabiilsust vähemalt välisilmes säilitada.
  Miks nii juhtus? Konkreetsed taustad polegi olulised, kuna tegu on suurfirmades laiemalt leviva viirusega.
  Suurt firmat juhib mitmetasandiline administratsioon. Palgatööline on rahakotist paratamatult kaugemal ja tema suhe töö tulemusse abstraktsem kui omanikul. Ta on motiveeritud valima pigem võimalikult turvalise tee kui riske võtma.
  Eestis on kõik alles uus ja kogenud turundusinimesi (nagu kõike muudki) palju vähem kui vaja.
  Mida peab tegema vastvõrsunud turundusjuht, kel on suur vastutus, ent kogemus pärineb eelkõige Kotleri õpikust, mitte elust? Ta on sisemiselt ebakindel, kuigi võib seda varjata bravuurika turundusslängi taha.
  Seepärast pöördub ta Ilmeksimatu Tõe poole. On kaks kindlat tunnismärki Tõe ilmeksimatusest: ta asub välismaal ja tema teenus maksab pööraselt palju.
  Ehk on see õnnetu juhus, kuid absoluutselt kõik seda sorti väliskonsultandid, kellega mina olen kokku puutunud, on osutunud mõttetuks. Ettevõte kaotas palju raha, vastu aga sai kaheldava väärtusega lahendusi. Ja palju turundusterminite ja joonistega kaetud pabereid.
  Konsultant ei vastuta ju tegelikult mitte millegi eest. Kuid ebakindlal turundusjuhil on võimalus osa vastutust enda pealt siiski ära nihutada. Kuhu siis? Eks ikka omaniku ja tema rahakoti peale! Ma ei tea, kui suur osa Hansapanga aktsia hinnalangusest tulenes fassaadi muutusest, kuid mingi osa kindlasti.
  Moraal: ettevõtte omanikud hoidku rahakotti kahe käega kinni, kui turundusjuht neile välismaa konsultanti näha toob.
  Autor: Kaur Hanson
 • Hetkel kuum
FinanceEstonia juhatuse esimees: pankade tulumaksu suurendamine oleks suur aeglane kaotus
Valitsuse plaanitav samm tõsta pankade kasumile kehtivat avansilist tulumaksu tooks kaasa pankade väheneva võimekuse anda uusi laene ning pidurdaks majanduskasvu. Ühtlasi muutuks pangandussektor kriisiperioodidel haavatavamaks, kirjutab finantssektori katusorganisatsiooni FinanceEstonia juhatuse esimees Kaido Saar.
Valitsuse plaanitav samm tõsta pankade kasumile kehtivat avansilist tulumaksu tooks kaasa pankade väheneva võimekuse anda uusi laene ning pidurdaks majanduskasvu. Ühtlasi muutuks pangandussektor kriisiperioodidel haavatavamaks, kirjutab finantssektori katusorganisatsiooni FinanceEstonia juhatuse esimees Kaido Saar.
Realo: laenuraha hind on tähtsuselt alles kolmas-neljas probleem
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
PRFoodsi käive kukkus, kuid tekkis väike kasum
PRFoodsi käive kahanes äsjalõppenud kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes pooleni, kuid joone alla ilmus suure kahjumi asemel väike kasum.
PRFoodsi käive kahanes äsjalõppenud kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes pooleni, kuid joone alla ilmus suure kahjumi asemel väike kasum.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Äripäeva juhtimiskool: kuidas ja millal ESGga pihta hakata?
Regulatsioonid, rahastajad ning välisturgude kliendid ootavad ettevõtetelt ja organisatsioonidelt aina konkreetsemat ESG mõjude teadvustamist ning juhtimist strateegilisel ärimudeli tasandil. Lisaks tuleb ettevōtetel peagi oma kestlikkusnäitajatest raporteerima hakata.
Regulatsioonid, rahastajad ning välisturgude kliendid ootavad ettevõtetelt ja organisatsioonidelt aina konkreetsemat ESG mõjude teadvustamist ning juhtimist strateegilisel ärimudeli tasandil. Lisaks tuleb ettevōtetel peagi oma kestlikkusnäitajatest raporteerima hakata.
Realo: laenuraha hind on tähtsuselt alles kolmas-neljas probleem
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
Priit Humal astub abilinnapea kohalt tagasi
Korruptsiooniskandaali sattunud Tartu abilinnapea Priit Humal teatas, et astub 1. juuni seisuga ametist tagasi.
Korruptsiooniskandaali sattunud Tartu abilinnapea Priit Humal teatas, et astub 1. juuni seisuga ametist tagasi.
Raadiohommikus: aktsiapakkumine Lätist ja intresside mõju ettevõtjatele
Investor ja blogjja Märten Kress võtab üksipulgi lahti Läti finantsettevõtte DelfinGroupi suuromanike aktsiapakkumise – mis on selle head ja vead, kellel tasuks aktsiaid oma portfelli soetada ning milline võiks olla ettevõtte kasvuplaan.
Investor ja blogjja Märten Kress võtab üksipulgi lahti Läti finantsettevõtte DelfinGroupi suuromanike aktsiapakkumise – mis on selle head ja vead, kellel tasuks aktsiaid oma portfelli soetada ning milline võiks olla ettevõtte kasvuplaan.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.