• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome trotsib suuremate riikide diktaati

  Saksamaaga puhkenud vaidlus ELi mitteametlikel kohtumistel kasutatavate keelte üle on ennem põhimõtte küsimus.
  Rõhudes sellele, et saksa keelt kõneleb 370 miljoni elanikuga Euroopa Liidus tervelt 90 miljonit inimest, nõuab Saksamaa oma keelele eristaatust. Nõuab n-ö tugevama õigusega, sest ELi ametliku korra järgi tõlgitakse mitteametlikud kohtumised vaid inglise, prantsuse ja eesistujamaa keelde.
  Nii võiks edaspidi sedasama nõuda ka 40 miljoni elanikuga Poola ja mistahes teine riik, sest rahvaarvust hoolimata on kõik bloki keeled võrdsed.
  Samas on juba praegu Euroopa Komisjoni 16 000 töötajast kolmandik tõlgid, kes tegelevad eurotekstide vahendamisega 11 ametlikku keelde ning kõik kokku on üsna kulukas.
  Turus Soome tegevusprogrammi tutvustades toonitas peaminister Paavo Lipponen, et ei kavatse blokis lubada suurriikide diktaati. Kitsaste erahuvide asemel tahab Soome oma valitsemise ajal keskenduda sellele, mis on kasulik Euroopa Liidule tervikuna.
  Nii ei andnudki Soome järele ning Saksamaa ja Austria jäid Oulusse esimesele mitteametlikule ministrite kohtumisele tulemata.
  Soome kindlameelsus sai kiita, kuid pole välistatud, et suhteliselt tühise keeleprobleemi kõrval on tõsisemad lahingud suurriikidega alles ees. Briti majandusleht The Financial Times tõstiski juba küsimuse, kas eesistujamaa kohustest ja vastutusest vabanenud Saksamaast ei saa mitte ELi järgmist tülitegijat. Mõnigi kohalike valijate jaoks oluline küsimus, nagu Saksamaa ELi liikmemaksu alandamine, jäid ju Saksa eesistumise ajal lahendamata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Kliimaidud on kaasanud tänavu rekordiliselt investeeringuid
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Euroopa Ravimiamet alustab koroonaravimi kiirendatud hindamist
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.