Toomas Truuverk • 5. august 1999 kell 22:00

Pennu plaanib muudatusi

Taas saab kommentaari alustada tõdemusega, et kauplemine Tallinna börsil oli loid ja aktsiate hinnatasemetes suuri ja põhimõttelisi muutusi ei toimunud. ÄP indeks tegi eile börsisüsteemi 6,16 miljoni kroonise päevakäibe juures 0,53protsendise languse ja lõpetas börsi sulgemisel 328,04 punktil.

Maaklerite sõnul turul hetkel suuremaid müüjaid pole, mis lubab ka ebalikviidsel ja ebastabiilsel turul hinnataset hoida. Samas tuleb muidugi märkida, et kuskil pole näha ka suuremaid ostjaid ja ega neid nii pea pole lootustki näha -- põnevamate emitentide fundamentaalnäitajad on teada ja ka laiemat huvi pakkuvaid makromajanduslikke avaldusi pole lähiajal oodata.

Suurimat kauplemishuvi leidsid eile Hansapanga ja Ühispanga aktsia, vastavalt 1,4 ja 1,3 mln krooniga. Seevastu kunagise turuliidri Telekomi aktsia käive ulatus neljas tehingus vaid 186 336 kroonini.

Tähelepanu vääriva liikumise tegi eile põhinimekirjas vaid Optiva Panga aktsia, mille hind kerkis 4,43% võrra. Tõusu toetavat uudist aga ei kaasnenud. Ilma selge põhjuseta sündmuste puhul kerkivad üles alati spekulatsioonid. Optiva Panga puhul on selleks juba mõnda aega olnud võimalik müümine mõnele välispangale.

Poolaastatulemused selgusid eile Merko Ehituse ja Pennu kohta. Kui esimesel juhul võib avaldatuga hetkesituatsiooni arvestades üldjoontes rahule jääda, siis Pennu tegevus on uute omanike jõupingutustest hoolimata jätkuvalt kahjumis -- viimase kvartaliga -6,39 mln kr. Firma restruktureerimise plaanid on samuti küllaltki riskantsed. Nagu tabavalt märkis Microlinki juhataja Allan Martinson, liidetakse ühe kahjumis tegevusalaga nüüd ka teine.

Hetkel kuum