ÄP fototoimetus • 8. august 1999 kell 22:00

Aasia riigid pelgavad Hiina valuuta devalveerimist

Hiina valuuta püsiv vahetuskurss oli Aasia kriisi ajal tõeline stabiilsusbastion. Nüüd on märke, et Hiina liidrid on hakanud jüaani püsikurssi pidama kammitsaks. Ajal, mil Aasia majandus on asunud taas tõusuteele, kaalutakse järjest rohkem, kas jüaani kurss on õige või mitte.

Devalveerimisspekulatsioone on süvendanud Hiina keskpanga presidendi Dai Xianglongi ebamäärased avaldused ja reitinguagentuuri Standard & Poor's alandatud Hiina laenureiting. Spekulatsioonid on tekitanud turgudel närvilisust, kuid ei ole suutnud seni börside ja valuutatehingute tasakaalu rikkuda. Hiina naaberriikides loodetakse jüaani mõõdukas devalveerimine suuremate raskusteta üle elada. Turud loodavad, et Hiina ei tee devalveerimist enne aastavahetust ehk enne Hiina Rahvavabariigi 50. aastapäeva.

Hiina valitsus on püüdnud majanduskasvu pidurdavast deflatsioonist mitme abinõuga jagu saada, kuid seni ei ole neist abi olnud. Juunis alanesid tarbijahinnad 21. kuud järjest ja riigi eksport vähenes esimesel poolaastal mullusega võrreldes ligi 5%. Valitsuse suurele infrastruktuuriprojekte hõlmavale investeerimisprogrammile vaatamata kahanes sisemajanduse kogutoodang esimese kvartali 7,6 protsendilt teises kvartalis 7,1-le. Ebakindlusest tuleviku ees ei söanda inimesed tarbimist suurendada.

Standard & Poor's alandas paar nädalat tagasi Hiina majanduse nõrga seisu tõttu Hiina pikaajalise laenureitingu tasemelt BBB+ tasemele BBB ja alandas samuti lühiajalist laenureitingut ja paljude pankade reitingut. S&P-d teeb ettevaatlikuks Hiina pankade laenuportfelli kiire kasv, mis S&P arvates kasvatab veelgi pankade halbade laenude mahtu. S&P ei usu, et Hiina suudab hoida eelarves kavandatud 8protsendilist majanduskasvu.

Turgudel valitseb arvamus, et mõõdukas, 15--25protsendiline devalveerimine kohendaks Hiina konkurentsivõimet piisavalt. Äsja Pekingit külastanud Maailmapanga peaökonomist Joseph Stieglitz peab jüaani devalveerimist Hiinale soodsaks, sest see suurendaks hiinlaste tarbimist ja aitaks riigil hõlpsamini deflatsioonispiraalist välja tulla. Jüaani odavnemine ei tohiks siseriigis prognooside kohaselt erilisi probleeme tekitada, sest riigi välisvõlg on väike.

Rahvusvaheliste ökonomistide meelest tuleksid väiksemad Aasia riigid jüaani mõõduka devalveerimise tagajärgedega toime, kui nad suudavad investeerijaid veenda majandusreformide ja struktuurimuudatuste jätkumises. 30--40protseniline devalveerimine oleks neile aga juba liig.

Hiina väliskaubandusminister Shi Guangsheng ütles uudisteagentuuri Xinhua teatel, et vaatamata sellele, millal Hiinast saab Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) liige, on Hiina valitsus valmis vähendama välisinvestoritele kehtestatud piiranguid panganduses, kindlustuses, jaekaubanduses ja telekommunikatsioonis. Teatavasti katkestas Hiina WTO-läbirääkimised Ühendriikidega mais, kui NATO rakett tabas Belgradis Hiina saatkonda.

Autor: ÄP

Hetkel kuum