• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aasia riigid pelgavad Hiina valuuta devalveerimist

  Hiina valuuta püsiv vahetuskurss oli Aasia kriisi ajal tõeline stabiilsusbastion. Nüüd on märke, et Hiina liidrid on hakanud jüaani püsikurssi pidama kammitsaks. Ajal, mil Aasia majandus on asunud taas tõusuteele, kaalutakse järjest rohkem, kas jüaani kurss on õige või mitte.
  Devalveerimisspekulatsioone on süvendanud Hiina keskpanga presidendi Dai Xianglongi ebamäärased avaldused ja reitinguagentuuri Standard & Poor's alandatud Hiina laenureiting. Spekulatsioonid on tekitanud turgudel närvilisust, kuid ei ole suutnud seni börside ja valuutatehingute tasakaalu rikkuda. Hiina naaberriikides loodetakse jüaani mõõdukas devalveerimine suuremate raskusteta üle elada. Turud loodavad, et Hiina ei tee devalveerimist enne aastavahetust ehk enne Hiina Rahvavabariigi 50. aastapäeva.
  Hiina valitsus on püüdnud majanduskasvu pidurdavast deflatsioonist mitme abinõuga jagu saada, kuid seni ei ole neist abi olnud. Juunis alanesid tarbijahinnad 21. kuud järjest ja riigi eksport vähenes esimesel poolaastal mullusega võrreldes ligi 5%. Valitsuse suurele infrastruktuuriprojekte hõlmavale investeerimisprogrammile vaatamata kahanes sisemajanduse kogutoodang esimese kvartali 7,6 protsendilt teises kvartalis 7,1-le. Ebakindlusest tuleviku ees ei söanda inimesed tarbimist suurendada.
  Standard & Poor's alandas paar nädalat tagasi Hiina majanduse nõrga seisu tõttu Hiina pikaajalise laenureitingu tasemelt BBB+ tasemele BBB ja alandas samuti lühiajalist laenureitingut ja paljude pankade reitingut. S&P-d teeb ettevaatlikuks Hiina pankade laenuportfelli kiire kasv, mis S&P arvates kasvatab veelgi pankade halbade laenude mahtu. S&P ei usu, et Hiina suudab hoida eelarves kavandatud 8protsendilist majanduskasvu.
  Turgudel valitseb arvamus, et mõõdukas, 15--25protsendiline devalveerimine kohendaks Hiina konkurentsivõimet piisavalt. Äsja Pekingit külastanud Maailmapanga peaökonomist Joseph Stieglitz peab jüaani devalveerimist Hiinale soodsaks, sest see suurendaks hiinlaste tarbimist ja aitaks riigil hõlpsamini deflatsioonispiraalist välja tulla. Jüaani odavnemine ei tohiks siseriigis prognooside kohaselt erilisi probleeme tekitada, sest riigi välisvõlg on väike.
  Rahvusvaheliste ökonomistide meelest tuleksid väiksemad Aasia riigid jüaani mõõduka devalveerimise tagajärgedega toime, kui nad suudavad investeerijaid veenda majandusreformide ja struktuurimuudatuste jätkumises. 30--40protseniline devalveerimine oleks neile aga juba liig.
  Hiina väliskaubandusminister Shi Guangsheng ütles uudisteagentuuri Xinhua teatel, et vaatamata sellele, millal Hiinast saab Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) liige, on Hiina valitsus valmis vähendama välisinvestoritele kehtestatud piiranguid panganduses, kindlustuses, jaekaubanduses ja telekommunikatsioonis. Teatavasti katkestas Hiina WTO-läbirääkimised Ühendriikidega mais, kui NATO rakett tabas Belgradis Hiina saatkonda.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Piirangud lennutasid Rakvere firmas keskmise palga üle 4000 euro
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
IKEA hoiatab tarneraskuste eest
Rootsi mööblihiid IKEA teatas, et kaupade tarnega on raskusi ka järgmisel aastal, vahendab Financial Times.
Rootsi mööblihiid IKEA teatas, et kaupade tarnega on raskusi ka järgmisel aastal, vahendab Financial Times.