• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti kalatööstused jälle hädas idaturule müügiga

  ASi Läätsa Tallinna müügijuht Kert Romanov ütles, et nõudmine ida poolt ületab pakkumise ja kõiki tellimusi tehas praegu täita ei suuda. «Sel aastal on toorkalast eriti suur puudus, saagid on kehvad,» ütles Romanov. «Osa toodete osas on hind juba täiesti vastuvõetav, eriti Ukrainas.»
  Vene kriisi tõttu pankrotistunud Läätsa kalatehas on pärast omanikevahetust tööle juurde võtnud umbes 50 inimest ja plaanib septembrist alates hakata tööle kahes vahetuses.
  Pankrotis ASi Viru Rand peadirektor Agu Laanemets kinnitas samuti, et müük on eriti Venemaale hakanud paremini minema. «Tõus võrreldes maikuuse madalseisuga on märgatav,» ütles Laanemets. «Kalapuudus on küll, viimase partii toorainet ostsime lätlastelt, sest Pärnu kaluritel pole midagi anda.»
  Mais eksportis Viru Rand Venemaale toodangut poole miljoni krooni eest, juunis 3,4 miljoni eest. «Juulis läks esialgsetel hinnangutel veelgi rohkem,» ütles Laanemets.
  Laanemetsa hinnangul võib 160grammise sprotikarbi hind kuni uue värske kala hooaja alguseni oktoobris tõusta 10--15 protsenti. Praegu maksab karp sprotte Venemaale müües umbes 23 USA senti (3,3 krooni). Kevadest alates on sproti hind tõusnud viie USA sendi võrra.
  «Nõudmine ületab kõvasti pakkumise,» ütles kalaliidu tegevdirektor Valdur Noormägi. «Pole toorainet, millest idaturule toodangut teha.» Tema sõnul on kalakonservide hind Venemaal tõusnud ja praeguse hinnaga müües saavad tööstused teenida juba väikest kasumit.
  Tööstustel pole toorainet, sest kehtib suvine traalipüügikeeld. Kuna kilu ja räim on soojade ilmade tõttu väga kehva kvaliteediga, võib keskkonnaministeerium algselt 15. septembrini kehtivat püügikeeldu veelgi pikendada. Keskkonnaministeeriumi kalavarude talituse juhataja Enno Kobakene ütles, et keelu pikendamist on arutatud, kuid otsustatud pole veel midagi.
  Kilu- ja räimekvoodist on sel aastal välja püüda veel 8500 tonni kilu ja 18 000 tonni räime. «Kui laevastik jätkab püüki samas tempos mis kevadel, on poolteise kuuga kogu kvoot täis püütud,» ütles Kobakene.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Koolitaja: et oma ärist aru saada, tuleb protsessid üle vaadata
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Töötute arv vähenes aastaga 9200 inimese võrra
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Ukraina: mereblokaad ohustab globaalset toidujulgeolekut
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.