Kristina Traks • 8. august 1999 kell 22:00

Eesti kalatööstused jälle hädas idaturule müügiga

ASi Läätsa Tallinna müügijuht Kert Romanov ütles, et nõudmine ida poolt ületab pakkumise ja kõiki tellimusi tehas praegu täita ei suuda. «Sel aastal on toorkalast eriti suur puudus, saagid on kehvad,» ütles Romanov. «Osa toodete osas on hind juba täiesti vastuvõetav, eriti Ukrainas.»

Vene kriisi tõttu pankrotistunud Läätsa kalatehas on pärast omanikevahetust tööle juurde võtnud umbes 50 inimest ja plaanib septembrist alates hakata tööle kahes vahetuses.

Pankrotis ASi Viru Rand peadirektor Agu Laanemets kinnitas samuti, et müük on eriti Venemaale hakanud paremini minema. «Tõus võrreldes maikuuse madalseisuga on märgatav,» ütles Laanemets. «Kalapuudus on küll, viimase partii toorainet ostsime lätlastelt, sest Pärnu kaluritel pole midagi anda.»

Mais eksportis Viru Rand Venemaale toodangut poole miljoni krooni eest, juunis 3,4 miljoni eest. «Juulis läks esialgsetel hinnangutel veelgi rohkem,» ütles Laanemets.

Laanemetsa hinnangul võib 160grammise sprotikarbi hind kuni uue värske kala hooaja alguseni oktoobris tõusta 10--15 protsenti. Praegu maksab karp sprotte Venemaale müües umbes 23 USA senti (3,3 krooni). Kevadest alates on sproti hind tõusnud viie USA sendi võrra.

«Nõudmine ületab kõvasti pakkumise,» ütles kalaliidu tegevdirektor Valdur Noormägi. «Pole toorainet, millest idaturule toodangut teha.» Tema sõnul on kalakonservide hind Venemaal tõusnud ja praeguse hinnaga müües saavad tööstused teenida juba väikest kasumit.

Tööstustel pole toorainet, sest kehtib suvine traalipüügikeeld. Kuna kilu ja räim on soojade ilmade tõttu väga kehva kvaliteediga, võib keskkonnaministeerium algselt 15. septembrini kehtivat püügikeeldu veelgi pikendada. Keskkonnaministeeriumi kalavarude talituse juhataja Enno Kobakene ütles, et keelu pikendamist on arutatud, kuid otsustatud pole veel midagi.

Kilu- ja räimekvoodist on sel aastal välja püüda veel 8500 tonni kilu ja 18 000 tonni räime. «Kui laevastik jätkab püüki samas tempos mis kevadel, on poolteise kuuga kogu kvoot täis püütud,» ütles Kobakene.

Hetkel kuum