• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA alandab makse ja ostab võlakirju

  Lootes võita järgmise aasta valimised, surusid vabariiklased kongressis läbi suurima maksukärpe pärast 1981. aastat -- esindajatekoda ja senat võtsid läinud nädala lõpul vastavalt häältega 221:206 ja 50:49 vastu seaduse, mille kohaselt alandatakse järgmise 10 aasta jooksul makse kokku 792 miljardi dollari võrra. Kuna demokraadist president Bill Clinton oli lubanud seadusele veto panna, otsustasid vabariiklased saata selle presidendile alles septembris ja kasutada vahepeal aega seadusele toetuse hankimiseks.
  Uus seadus näeb muu hulgas ette alandada kõiki viit üksikisiku tulumaksu määra ühe protsendi võrra ehk kõrgeimat 39,6 protsendilt 38,6-le ja madalaimat 15-lt 14-le. Samuti kahandaks see järk-järgult pärandimaksu, üksikisiku kapitalikasvumaksu ja teeks maksusoodustusi firmadele ja abielupaaridele. Maksude alandamisest tingitud eelarvetulu vähenemise loodavad vabariiklased katta järgmisel kümnel aastal prognoositavast 3000 miljardi dollari suurusest eelarveülejäägist.
  Et president Clintoni administratsiooni soovitatud maksude vähendamine umbes 300 miljardit dollari jäi vabariiklaste eelnõule tunduvalt alla, otsustas president enne peatseid valimisi lauda käia uue trumbi ja teatas, et valitsus tahab asuda ennetähtaegselt tagasi ostma suures koguses riigi pikaajalisi võlakirju, mis lisaks kapitali erainvesteeringuteks ja alandaks võlakirjade intresse. Reklaamides võlakirjade ennetähtaegset tagasiostmist alternatiivina maksude alandamisele, ütles president: «Riigi võlakoorma vähendamise tähtsus peredele on võrdväärne maksude kärpimisega sadade ja isegi tuhandete miljardite dollarite võrra, sest väiksemal võlal on märksa väiksemad intressikulud.»
  Riigi võlakirjade ennetähtaegne tagasiostmine oleks USAs esmakordne sel sajandil ja tähendaks ühtlasi pööret riigi võlapoliitikas. Clinton loodab oma poliitika tulemusena 1980. aastate rekordsuure riigivõla aastaks 2015 nulli viia ehk kahandada seda järgmise 10 aasta jooksul umbes 1700 miljardi dollari võrra.
  Kui praegu tasub rahandusministeerium täissaava tähtajaga võlakirjad uute väiksemate laenudega, siis demokraatide ettepaneku kohaselt on kavas hakata alates tuleva aasta 1. jaanuarist tagasi ostma pikemaid, kõrgema intressiga võlakirju, mille tähtaeg ei ole veel täis.
  Rahandusministeeriumi ametniku Gary Gensleri sõnul toimub võlakirjade tagasiostmine sel moel, et ministeerium teatab, mis võlakirju mis koguses ta ostab. Tema sõnul ei ole ükski investor kohustatud võlakirju müüma, nagu ka ministeerium pole kohustatud neid ostma, kui teda pakkumine ei rahulda.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.