Toomas Truuverk • 12. august 1999 kell 22:00

Kauplemishuvi börsil kasvab

Tallinna börsi päevakäibed on viimastel päevadel püsinud ülevalpool 10 miljoni krooni piiri. Investorite kasvav kauplemishuvi on pannud vähehaaval liikuma ka aktsiate hinnad. Eile liikus ÄP indeks põhinimekirja aktsiate üksmeelse 1--2protsendise tõusu toel 1,23% ülespoole, 331,46 punktile.

Tehnilise analüüsi kohaselt lubavad kasvavad käibed koos üles liikuvate aktsiahindadega hinnatõusu jätkumist. Seletus on siin tegelikult küllalt lihtne. Kasvavad käibed näitavad üpris üheselt investorite kauplemishuvi tõusu. Kui siinjuures jätkavad kerkimist ka aktsiate hinnad, näitab see, et usutakse tõusu jätkumist ja järjest uued investorid soovivad positsioone võtta.

Eile sattus üle pika aja tähelepanu keskmesse Telekomi aktsia, mille päevakäive kerkis paari suuremahulise tehingukorralduse toel 5,45 miljoni kroonini. Aktsia hind kerkis 28 tehingus 1,04%. Telekomi aktsia liikumistest Tallinnas siiski mingit indikatsiooni turu kui terviku võimalikule liikumisele otsida ei tasu. Aktsiate jagunemine Londoni ja Tallinna börsil kauplevate investorite vahel on selleks liialt suure ülekaaluga esimeste kasuks. Londonis sulgus Telekomi aktsia eile 96 kr tasemel.

Esmaspäeval avaldab Eesti Pank kommertspankade bilansid juuli lõpu seisuga. Kuigi pangaaktsiate hinnad on viimastel päevadel kerkinud, on raske öelda, kas tegemist on spekulantide panusega pankade headele tulemustele või üldise positiivse meeleoluga. Viimased bilansside avaldamised on siiski näidanud, et erilist mõju pankade stabiliseerunud majandusnäitajad turule osutanud ei ole ja kõneainet on need peamiselt pakkunud vaid kommentaatoritele.

Hetkel kuum