Erik Samel • 15. august 1999 kell 22:00

Suvekuudel läksid eluasemelaenud tunduvalt odavamaks

Kevade ja suve kinnisvaraturgu iseloomustab eelkõige eluasemelaenu tingimuste lihtsustumine. Mõlemad suuremad pangad alandasid laenu baasintressi ning teatasid, et soovivad suurendada eluasemelaenu saavate klientide arvu. Laenutingimused on nüüd isegi soodsamad kui kahe aasta taguse buumi aegu.

Kinnisvaraga seotud informatsiooni töötlemine ning kinnisvara puudutavate õiguste registreerimine muutub edaspidi hõlpsamaks. Justiitsministeerium sai elektroonilise kinnistusraamatu, mis maksis neli miljonit krooni. Tulevikus on elektrooniline kinnistusraamat kavas teha osaliselt kättesaadavaks ka Internetis.

Suvel leidis uue omaniku seni erastamisagentuuri ja börsi asukohaks olnud hoone Tallinnas Rävala puiesteel. 30 miljoni krooni suuruse pakkumuse teinud ASi M.S.I. Grupp juhataja Mati Ivask ütles, et esialgse plaani kohaselt jääb hoone edasi büroohooneks. Hoone oli pakkumisel juba kolmandat korda, kuna eelmistel oksjonitel polnud ühtegi osalejat.

Sel aastal on mitu suurt ehitusfirmat otsustanud eraldada ehitustegevuse ja kinnisvaraarenduse. Juulis kiitsid Merko Ehituse aktsionärid heaks tütarettevõtte E.L.L. Kinnisvara müügi, et keskenduda põhitegevusele -- ehitusele.

15. juuni

Harku vallavalitsus müüs avalikul suulisel enampakkumisel Kumna mõisa amortiseerunud hoone 110 000 krooni eest. Parima pakkumuse tegi OÜ Loodustoode.

16. juuni

Ainsa osalejaga enampakkumisel pakkus AS M.S.I. Grupp Tallinnas rävala puiesteel asuva büroohoone eest alghinna 30 miljonit krooni.

17. juuni

Tallinna vanalinnas Harju ja Rüütli tänava nurgal asuva varemetes kinnistu enampakkumine ebaõnnestus osavõtjate puudumise tõttu. Kinnistu alghind oli 5,5 miljonit krooni.

22. juuni

Justiitsministeerium sai endale üle nelja miljoni krooni maksva elektroonilise kinnistusraamatu andmesüsteemi, mis vahetab välja senised paberkandjal kinnistusraamatud.

28. juuni

Tallinna Kaubamaja sõlmis Neste Eestiga Tallinnas Pirital asuva krundi ostulepingu, et rajada krundile selver-tüüpi kauplus.

5. juuli

Merko Ehituse aktsionärid kiitsid heaks 100% osaluse võõrandamise tütarettevõttes E.L.L. Kinnisvara AS. Merko Ehituse finantsdirektori Ülo Metsaotsa sõnul vähendab osaluse vähendamine Merko Ehituse omakapitali 64,5 mln krooni võrra.

6. juuli

Ühispank müüs Tallinnas Raekoja platsil asuva Jegorovi kinnistu nõudeõiguse riiulifirmale OÜ Donsertal Kaubandus, saades tagasi hoone tagatisel antud 33 miljonit krooni laenuraha koos intressidega.

12. juuli

Ühispank alandas eluasemelaenu baasintressi, uus baasintressimäär on kuue kuu EURIBOR pluss kuus protsenti.

15. juuli

Hansapank alandas eluasemelaenude baashinda kuue kuu EURIBOR pluss 5,5 protsendile. Hansapanga eluasemelaenu tootehalduri Kersti Arro sõnul on eluasemelaen panga laenutegevuses prioriteetne valdkond.

Kinnisvaraarendaja OÜ UniTrust tütarfirma ostis Baltic Republic Fundilt Tallinnas Laki tänaval asuva ABE Ärikeskuse, keskuse ostu finantseeris ettevõte omavahenditest.

23. juuli

Kristiine Keskuse omanikfirma OÜ Nurmelin ostis Tulika grupilt keskuse kõrval paikneva 23 000 m² suuruse kinnistu, et parandada parkimisvõimalusi ja lihtsustada keskusele juurdepääsu. Nurmelinile kinnistu ostmisega tekkinud 11 miljoni krooni suurust kohustust hansa Liisingu ees käendab emafirma Pro Kapital.

Hetkel kuum