• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hoop majandusele

  Pärast mitu aastat kestnud kiiret majanduskasvu, mis aastas küündis kuue protsendini, kahanes Türgi sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu esimeses kvartalis koguni 8,5%. Türgi eksporti on kahandanud Aasia ja Venemaa majanduskriis ning väliskapital on riigist pagenud poliitiliste rahutuste tõttu. Türgit külastavate turistide arvu on tänavu suvel kahandanud kurdide liidrile Öcalanile mõistetud surmanuhtlus, mis vallandas kurdide meeleavaldused.
  Koalitsioonivalitsusel tuleb kärpida suureks paisunud eelarvepuudujääki, jätkata erastamist ning majandusreforme, mis IMF ja Maailmapank on seadnud laenu tingimuseks. On selge, et maavärina tagajärgede likvideerimine halvendab Türgi olukorda lähiajal märgatavalt.
  Sadakond kilomeetrit Istanbulist kagu pool asuvas Izmiti linnas asuvad paljud auto- ja naftatööstusettevõtted. Suuri purustusi on Pirelli rehvitehases ja Türgi Gölcuki mereväebaasis Marmara merel. Riikliku Tuprase firma Yarimca naftatöötlemistehases kestis naftatsisternide põleng mitu päeva. Varasemate plaanide kohaselt kavatses valitsus Tuprase aktsiatest 20--30% müüki panna tuleva aasta algul. Yarimca annab 36% riigi naftatöötlemismahust ja Türgi ekspertide hinnangul ulatuvad kahjud ligi 40 miljardi Eesti kroonini ja taastustööd võivad kesta kuni neli aastat.
  Surnute arv, mis teadaolevatel andmetel küünib üle kolme tuhande, võib kahekordistuda, kui kõik ohvrid rusude alt välja kaevatakse. Gölcuki, Bursa, Eskisehiri, Bolu ja Yalova linnas on tuhandeid elumaju rusudes ja kümned tuhanded inimesed peavarjuta. Moslemimaailma kultuuri tõttu on eraisikutest vähesed kindlustatud.
  Paremini on kindlustatud ettevõtted. Kindlustusfirma Aoni andmeil kaetakse Izmiri piirkonna tööstusfirmade kahjustusest ligi 90%. Põhilised kahjutasujad on rahvusvahelised kindlustusfirmad Swiss Re, Munich RE ja Lloyd's ja Türgi Milli Re.
  Türgit kummitab ka poliitiline ebastabiilsus. Kevadel moodustatud koalitsioonivalitsusele, kuhu kuuluvad peaminister Bülent Eceviti Demokraatlik Vasakpartei (DSP), paremäärmuslik Rahvuslik Aktsioonipartei (MHP) ja konservatiivne Isamaa, ei ennustata pikka iga, ehkki neile kuulub 550 parlamendikohast 351.
  Parlament on äsja vastu võtnud konstitutsiooniparandused, mis avavad tee erastamisele ja välisinvesteeringutele. Vastu on võetud uued maksuseadused, mis peaksid ohjeldama mahukat varimajandust. Vahetult enne maavärinat võttis parlament vastu ka uue pensioniseaduse, mis tõstis meeste pensioniea 60-le ja naistel 58 aastale. See peaks aitama vähendada eelarvepuudujääki ja parandama sotsiaalkindlustust.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaitsta tuleb Ukraina maad, mitte Putini nägu
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Väikeste linnade uued arendused langevad surve alla
Arendajad ja kinnisvaraekspert leiavad, et kiire hinnatõus Tallinnas ei anna hoogu korterelamute kerkimisele väikestes linnades – pigem hakkab see peatuma. Samas ei ole kõik seda meelt ja julgevad uusi arendusi püstitada.
Arendajad ja kinnisvaraekspert leiavad, et kiire hinnatõus Tallinnas ei anna hoogu korterelamute kerkimisele väikestes linnades – pigem hakkab see peatuma. Samas ei ole kõik seda meelt ja julgevad uusi arendusi püstitada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.