24. august 1999 kell 22:00

Enamik korteriüürijaid jätab maksud maksmata

Kinnisvarafirma Arco Vara elamispindade maakler Lauri Laanoja nentis, et kliendid, kes korteri üürimisega raha teenivad, rendituludelt makse ei maksa. «Tulu see ju on,» nentis ta, vastates küsimusele, kas kinnisvara väljaüürijad peavad makse maksma.

Laanoja ütles, et kuigi kinnisvarafirmasse tehingutest kolmandat lepingut ei jää, on maksuametil võimalik tehingute toimumise kohta infot saada kinnisvarafirmade raamatupidamisest. «Meil on raamatupidamises kirjas, mis objekti vahendamisest me oleme vahendustasu saanud,» selgitas ta. «Maksuamet pole selle vastu seni huvi tundnud.»

Laanoja sõnul oleks maksuametil võimalik kinnisvaralt teenitud tulude kohta informatsiooni saada ka juhul, kui korteri on üürinud ettevõte. «Siis firma näitab maksuametile, et nad on korteri eest maksnud. Aga nii palju, kui ma uurinud olen, pole maksuametil aega uurida, kellega leping on sõlmitud ja kas maksud on makstud,» rääkis ta.

Arco Vara Tallinna Büroo ASi juhatuse esimees Ivar Siimar väitis, et aina rohkem kinnisvara väljaüürijaid maksab siiski makse. «Maksavad need, kes oma kinnisvaraga äri ajavad. Need, kes näiteks Lasnamäel ühetoalist korterit üürivad, arvatavasti ei maksa,» kõneles Siimar.

Maksuamet on pinna väljaüürimisest saadud tulude maksustamise vastu alati huvi tundnud, kinnitas maksuameti peadirektor Aivar Sõerd. Ta väitis, et maksuamet on uurinud kinnisvarafirmade raamatupidamist ja mõni inimene on ka maksude maksmata jätmisega vahele jäänud. Samas tunnistas Sõerd, et maksuametil puudub süsteem maksud maksmata jätnud kinnisvaralt teenivate inimeste tabamiseks. «Meil on palju suuremaid probleeme, nt offshore-skeemid ümbrikupalkade maksmisel, millega riik kaotab palju enam,» kõneles ta.

Ükski Äripäevaga vestelnud maakler ei julgenud pakkuda, kui suur on kõikide üürimistehingute maht kokku. Kõik nad aga pakkusid, et Tallinnas on ühe kuu üürimaht miljoneid kroone.

Autor: Siim Saidla

Hetkel kuum