• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas Kultuurkapitali erandlik rahastamine on õigustatud?

  jaakallik | Jaak Allik | Koonderakonna peasekretär, endine kultuuriminister
  Sel juhul ei sõltu see summa igal aastal valitsuse, rahandusministeeriumi ega riigikogu enamuse otsusest ja samal ajal sõltub see riigi majanduse üldisest käekäigust -- kui aktsiisi laekub vähem, siis on ka kultuuri rahastamine selle võrra väiksem. Riik aga ei pea maksma peale seetõttu, et raha laekus vähem, see on nagu üldine õnnetus. Kui see oleks eelarvega teisiti seotud, siis maksude vähema laekumise korral tuleb riigil see number ikkagi ära täita teiste asjade arvel.
  See on traditsioon, ka esimese vabariigi ajal rahastati kultuuri samamoodi. See on lihtsasti mõistetav ja paindlik süsteem, ei too riigile asjatuid lisakohustusi. Ja ka majandusega on see konkreetsel määral seotud. On ainus rahastamisjuhtum, mis läheb iga-aastasest valitsusliikmete otsusest mööda, ja las ta siis läheb -- ei pea käima raha klanimas kultuuriministeeriumi ametnikelt ja ministrilt, rahandusministeeriumi ametnikelt ja ministrilt, siis riigikogu rahanduskomisjonilt jne. Meie esivanemad leidsid väga õnnestunud mudeli, mida ei ole mõtet hakata muutma.
  Ma ei ole selle poolt, et kultuurilt võetaks raha vähemaks, aga ma olen selle vastu, kuidas seda raha kultuurile jagatakse, minu meelest peab raha eraldamise otsustama riigikogu.
  Kultuurile on senine variant -- kindel protsent -- muidugi kasulik, seda kaetakse alkoholiaktsiisist ehk siis teisisõnu -- mida madalamale langeb ühiskond, seda kõrgemale tõuseb kultuur. Väga paljud kiidavad sellist rahastamissüsteemi.
  Kui vaadata aga kultuuri rahastamist majanduse seisukohast, siis on see täielik absurd. Riikliku rahaeralduse kõrvale on tekitatud teine riiklik rahaeraldussüsteem, mis kehtib ainult kultuuri puhul, ja raha jagavad need, kes on ise selle saamisest huvitatud. Miks peaks kultuur olema eelistatud kõigile teistele valdkondadele?
  Teadusfondilt võetakse ära näiteks 25 miljonit krooni. Kultuur võib-olla suudab jah rohkem kisada ja teda on ka poliitikas rohkem esindatud, aga kas teadus on siis kultuurist vähem oluline.
  Traditsioon traditsiooniks, ka tsaariajal olid traditsioonid, kas peame ka neid järgima? Milleks siis üldse omariiklust vaja oli. Aeg muutub ja muutuvad põhimõtted, ka majandusliku efektiivsuse arusaamad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.