Kristina Traks • 2. september 1999 kell 22:00

Põllumehed hädas külviks võetud laenu tagastamisega

«Tagasimaksmisega võib tõesti tulla raskusi,» tunnistas Raplamaa talupidaja Meelis Vist. «Teraviljasaak on plaanitust kaks-kolm korda väiksem, otra sain alla tonni hektarilt.»

Vist ütles, et loodab kevadel võetud 65 000 krooni suuruse laenu siiski tagasi maksta, tehes seda piimatootmise arvel.

«Kuna põua tõttu on viljasaak kogu maailmas väike ja ilmselt on oodata teraviljahinna tõusu, siis kes vähegi kannatab, peaks vilja müügiga veidi ootama,» lausus Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm.

Põllumajanduse ja maaelu krediteerimise fondi tegevdirektor Margus Veskimäe tunnistas samuti, et võib tulla probleeme laenude tagasisaamisega. «Loodame siiski, et põud hävitas vaid kohati saagi,» ütles ta. Seni pole põllumeestelt veel tulnud taotlusi laenude tagasimaksmise tähtaja pikendamiseks.

Põllumajanduse ja maaelu krediteerimise fond andis kevadel põllumeestele lühiajalist külvilaenu 40 miljonit krooni ehk poole ressursi ulatuses. Laenude tagasimaksmine algab oktoobris-novembris ja lõpeb märtsis.

Eelmisel aastal pikendas fond 35 miljoni krooni ulatuses laenude tagasimaksmise tähtaega aasta võrra ehk järgmise aasta märtsini.

Hetkel kuum